Akcenta logo

    Ranní zprávy 02.07.2024

    02. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index PMI ve výrobním sektoru se podle finálního červnového údaje zastavil na úrovni 45,8 bodu.

    - Německo: Index PMI ve výrobním sektoru měl na konci června hodnotu 43,5 bodu. Index spotřebitelských cen v témže měsíci meziročně stoupl o 2,2 procenta. Co se týče srovnání s květnem, zde statistici evidují 0,1procentní nárůst.

    - ČR: Index PMI ve výrobním sektoru klesl na konci června na hodnotu 45,3 bodu. Státní rozpočet skončil v červnu, tedy na konci prvního pololetí, ve schodku 178,6 miliardy korun a byl tak nejnižší za posledních pět let.

    - Maďarsko: Index PMI ve výrobním sektoru měl s koncem června hodnotu 49,4 bodu.

    - Polsko: Index PMI ve výrobním sektoru se na konci června zastavil na hladině rovných 45 bodů.

    - USA: Zdejší index PMI ve výrobním sektoru stoupl dle finálního červnového údaje na úroveň 51,6 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se vstup do nového obchodního týdne nového měsíce vůbec nevydařil. Na měnovém páru s eurem až na výjimky po celý den ztrácela, což vyústilo v situaci, kdy se jedno euro prodávalo v kurzu 25,11 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: Velice podobně si tuzemská měna počínala rovněž na devizovém trhu s americkým dolarem. I zde tu a tam nějaký dílčí zisk sice zaznamenala, dolar jich měl nicméně víc, a tak posílil o 12 haléřů k úrovni 23,40 CZK/USD. A nezdar přišel také na páru s polským zlotým. Z ranního kurzu 5,81 CZK/PLN se na konci obchodování stalo takřka 5,83 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Jak si v průběhu včerejška vedly ostatní regionální měny? Maďarský forint na rozdíl od české koruny relativně dobře. A zásluhu na tom měly zejména úvodní obchodní hodiny, během kterých značně posílil, takže ani následné dílčí ztráty jeho triumf již nepřekazily. Výsledkem byl kurz 394,5 HUF/EUR. To v případě polského zlotého a eura došlo nakonec na remízu. Ještě dopoledne sice jasně vyhrával zlotý, jenž si polepšil na úroveň 4,296 PLN/EUR, vzápětí se však chopilo iniciativy euro, které vrátilo kurz na původní hodnotu 4,309 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se během včerejška pomyslné misky vah přehupovaly každou chvíli na jinou stranu. Chvíli udávalo iniciativu euru, pak zase dolar. Nakonec ale zvítězil právě dolar, který upevnil svoji pozici k hladině 1,073 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Míra nezaměstnanosti (květen), index spotřebitelských cen (červen), projev šéfky Evropské centrální banky Christine Lagardeové.

    - USA: Projev šéfa Fedu Jeroma Powella, počet volných pracovních míst (květen).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube