Bankovní rada ČNB v září opět snížila úrokové sazby o 25 bodů

    25. 09. 2024

    Image

    Bankovní rada České národní banky (ČNB) na dnešním zasedání snížila úrokové sazby o očekávaných 25 bodů. Hlavní úroková sazba, 2týdenní repo, tak bude nově činit 4,25 %. Šest ze sedmi centrálních bankéřů hlasovalo pro snížení sazeb o 25 bodů a jeden člen hlasoval pro snížení sazeb o 50 bodů (pravděpodobně J. Frait nebo T. Holub). Bankovní rada tak pokračuje v uvolňování měnové politiky, ale nižším tempem. V první polovině letošního roku přitom ČNB snižovala sazby o 50 bodů na zasedání a na nižší rychlost, tj. na 25 bodů, přeřadila na začátku srpna. Od loňského prosince, kdy ČNB zahájila snižování sazeb, až do letošního září snížili centrální bankéři hlavní sazbu kumulativně o 275 bodů. O tom, že bylo dnešní snížení sazeb finančním trhem plně zaceněno, svědčí mimo jiné i minimální reakce koruny, která zůstala stabilní v blízkosti hladiny 25,10 CZK/EUR.

    Bankovní rada bude podle mě pokračovat ve snižování úrokových sazeb i na nadcházejících zasedáních. Ještě jedno snížení sazeb o 25 bodů je ve 4. čtvrtletí téměř jistotou. Vzhledem k utlumenému domácímu hospodářskému růstu, odeznívající spotřebitelské inflaci a zhoršující se ekonomické aktivitě v eurozóně je podle mě nyní pravděpodobněji, že ČNB sníží do konce roku sazby o dalších 50 bodů a hlavní úroková sazba tak bude na konci roku činit 3,75 %. A se snižováním sazeb bude ČNB pokračovat i během roku 2025. Otázkou je, zda bude cyklus snižování sazeb v příštím roce ukončen na 3,50 %, když tuto hladinu někteří centrální bankéři označovali jako novou možnou neutrální úroveň. Nebo, zda bude ČNB podmínkami dotlačena ke snížení hlavní sazby na 3 %, což podle mě pravděpodobnější varianta.

    Na tiskové konferenci guvernér A. Michl prohlásil, že proinflačními riziky zůstávají vyšší mzdové požadavky či perzistence inflace ve službách. Pravdou je, že inflace ve službách sice zůstává i nadále zvýšená, ale v některých segmentech služeb cenové tlaky odeznívají (např. tříměsíční klouzavý průměr meziměsíční inflace v oddílu stravování a ubytování). Statistiky z tuzemské ekonomiky byly od posledního srpnového zasedání ČNB kromě inflace vesměs pod prognózou – o něco slabší růst mezd a ve 3. čtvrtletí pravděpodobně výrazně nižší růst HDP. Stabilní byl v posledních týdnech i kurz koruny vůči euru. A pro další snižování sazeb se otevírá ČNB prostor i v návaznosti na vývoj ve vnějším prostředí – nižší hospodářský růst efektivní eurozóny, nižší cena ropy či rychlejší pokles eurových sazeb v posledních dvou měsících.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube