Akcenta logo

    Koruna poprvé od května 2022 nad hladinou 25 CZK/EUR

    5. 2. 2024

    • Koruna vůči euru dnes zkraje odpoledne oslabila nad hladinu 25 CZK/EUR, na nejslabší hodnoty od května 2022. Tehdy česká měna negativně reagovala na informaci, že se novým guvernérem České národní banky (ČNB) stane A. Michl a ČNB následně podporovala kurz koruny devizovými intervencemi.

    • Toliko historická vsuvka. Za aktuálním oslabováním koruny na začátku tohoto týdne stojí hned několik faktorů. Tou dominantní proměnnou je však blížící se zasedání bankovní rady ČNB, na kterém centrální bankéři pravděpodobně sníží úrokové sazby o 50 bazických bodů, tzn. že hlavní sazba poklesne ze současných 6,75 % na 6,25 %. ČNB zasedá tento čtvrtek. Koruna se však pod prodejním tlakem nacházela i po větší část minulého týdne v jehož závěru oslabila těsně pod hladinu 25 CZK/EUR. Dalším důvodem, proč dnes koruna oslabuje je vývoj na eurodolaru, kde posiluje americký dolar. Neplatí to vždy, ale poměrně často ano, že pokud posiluje dolar vůči euru, tak koruna oslabuje vůči euru a samozřejmě o to víc vůči dolaru. A v neposlední řadě během dneška oslabují vůči euru i další středoevropské měny (HUF, PLN), takže se celý středoevropský region pohybuje momentálně společně jedním směrem.

    • Celkově to vypadá, že se na finanční trhy aktuálně vrací nervozita. Roste riziková averze, výnosy amerických vládních dluhopisů se zvyšují a nelze vyloučit ani korekci na akciových trzích. Pokud by se tyto podmínky v tomto týdnu udržely a ČNB ve čtvrtek doručila snížení sazeb o 50 bodů s holubičím výhledem, tak by koruna během týdne mohla oslabit ještě výrazněji nad hladinu 25 CZK/EUR.

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube