Maloobchodní tržby (listopad 2023)

    12. 01. 2024

    Image

    Listopad přinesl další náznak toho, že je pokles maloobchodu u konce a spotřeba domácností začíná přeci jen pomalu ožívat. Pro potvrzení si však bude lepší počkat na další měsíce a na to, jak se bude v letošním roce vyvíjet spotřebitelská inflace a jak rychle porostou reálné mzdy. Zároveň je podle mě nutné počítat s tím, že oživení maloobchodu bude zatím pozvolné a rozhodně se nebude jednat o žádný boom v utrácení. To ostatně potvrzuje zatím stále velmi slabá spotřebitelská důvěra, která navíc loni v prosinci výrazně poklesla.

    Podle zprávy ČSÚ v listopadu maloobchodní tržby ve stálých cenách oproti říjnu vzrostly o 1,0 % a v meziročním srovnání o 0,9 %. Pokud se podíváme na data, které ČSÚ publikuje jako sezónně očištěná, tak maloobchod v listopadu meziměsíčně vzrostl o 1,0 % a v meziročním srovnání maloobchodní tržby stagnovaly. Meziročně přitom maloobchod klesal nepřetržitě v období květen 2022 až říjen 2023. Na druhé straně zatím stále platí, že maloobchodní tržby zůstávají i přes růst v říjnu a v listopadu na úrovni přelomu let 2018 a 2019, pokud nepočítám specifická čtvrtletí v letech 2020 a 2021 ovlivněná protipandemickými opatřeními.

    Konkrétně v listopadu oproti říjnu vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 0,5 %, tržby za potraviny o 1,0 % a tržby za pohonné hmoty o 3,7 %. V meziročním srovnání tržby poklesly u potravin (-0,7 %), zatímco u nepotravinářského zboží (+1,3 %) a u pohonných hmot (+3,7 %) vzrostly.

    V souhrnu za rok 2023 maloobchodní tržby pravděpodobně poklesnou o 4,3 %. Pozitivní alespoň je, že maloobchod ve 4. čtvrtletí loňského roku začal přeci jen ožívat, což se pravděpodobně odrazí do mezikvartálního růstu spotřeby domácností. Růst spotřeby domácností by tak v závěru loňského roku měl kompenzovat pokles průmyslu, který si ve 4. čtvrtletí procházel recesí.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube