Maloobchodní tržby (srpen 2024)

    08. 10. 2024

    Image

    Maloobchodní tržby v srpnu oproti červenci vzrostly o 0,1 % a v meziročním srovnání o 5,3 %. V srpnu meziměsíční dynamika maloobchodu sice zvolnila, ale nutno podotknout, že po silném červencovém růstu o 0,8 %. Zároveň Český statistický úřad (ČSÚ) revidoval vývoj maloobchodních tržeb v jednotlivých měsících letošního roku poměrně výrazně nahoru. Po revizi byly např. maloobchodní tržby v červenci oproti lednu vyšší o 1,9 % (původně jen 1,5 %).

    V srpnu meziměsíčně vzrostly tržby za pohonné hmoty o 2,1 %, za nepotravinářské zboží o 0,6 % a naopak poklesly tržby za potraviny o 1,2 %. V meziročním srovnání maloobchod roste již desátý měsíc v řadě. Tržby za pohonné hmoty vzrostly meziročně o 9,3 %, za nepotravinářské zboží o 7,2 % a za potraviny o 1,6 %. K meziročnímu růstu tržeb nejvíce přispěly prodeje za pohonné hmoty a také nákupy přes internet a prostřednictvím zásilkových obchodů (16,1 %).

    Tržby za prodej zboží přes internet se v posledních měsících dostaly nad průměr roku 2021 a v horizontu posledních dvanácti měsíců lze pozorovat prudké oživení zájmu spotřebitelů o nákupy přes internet. Tuto skutečnost velmi dobře ilustruje meziroční růst (srpen 2024 versus září 2023) tržeb přes internet o 16,9 %, zatímco celkové maloobchodní tržby bez prodejů motorových vozidel vzrostly ve stejném období jen o 5,3 % a tržby za potraviny jen o 2 %.

    Vývoj maloobchodu během letních měsíců příliš nekorespondoval s vývojem spotřebitelské důvěry, která se v daném období mírně snižovala. Maloobchod může v nadcházejících měsících profitovat z pokračujícího poklesu úrokových sazeb ze strany České národní banky (ČNB) a růstu reálných mezd. Míra úspor domácností zůstává i nadále vysoká, ale většina úspor pravděpodobně připadá na vysokopříjmové domácnosti, které mají vyšší sklon k úsporám a nepředpokládám, že by tento objem finančních prostředků byl nyní masivně přeorientován na spotřebu.

    Pro 3. čtvrtletí se rýsuje mezikvartální růst maloobchodních tržeb zhruba o 1 %. V souhrnu za letošní rok lze podle mě i nadále očekávat růst maloobchodních tržeb, a to vzhledem k revizi ČSÚ, kolem 4,5 %. Pokud bude pokračovat růst maloobchodu podobným tempem jako doposud v letošním roce, tak bychom se na průměr maloobchodních tržeb za rok 2021 mohli dostat v polovině příštího roku.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube