Akcenta logo

    Mírný růst domácí ekonomiky ve 4. čtvrtletí, předběžně za celý rok 2023 pokles HDP o 0,4 %

    30. 01. 2024

    Image

    Domácí ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 %, avšak meziročně poklesla o 0,2 %. To, že mezikvartálně HDP ve 4. čtvrtletí vzroste, již dopředu avizovalo oživení spotřeby domácností v závěru roku, respektive průběžné statistiky z maloobchodu a ze služeb. To potvrdil i komentář ČSÚ – „růst HDP po dlouhé době podpořily výdaje na konečnou spotřebu domácností“. Právě oživení spotřeby domácností je přitom nezbytnou podmínkou růstu české ekonomiky v letošním roce. Pokud vyjdu z předpokladu, že mzdy letos reálně porostou, tj. že nominální růst mezd bude nad inflací, tak je postupné oživování spotřeby domácností pravděpodobné. S otazníkem je samozřejmě síla oživování spotřeby.

    K mezikvartálnímu růstu HDP ve 4. čtvrtletí přispěla i zahraniční poptávka, což rovněž není překvapivé s ohledem na měsíční statistiky ze zahraničního obchodu. Ve 4. čtvrtletí se dařilo zpracovatelskému průmyslu. Detailnější informace a vhled do struktury HDP zveřejní ČSÚ až na začátku března a samozřejmě je nutné počítat s tím, že údaj za 4. čtvrtletí a tím i za celý rok 2023 může být ještě mírně revidován.

    V souhrnu za rok 2023 domácí ekonomika předběžně poklesla o 0,4 %. Celková čísla ještě nebyla zveřejněna, ale na základě statistik z 1. až 3. čtvrtletí a na předběžném odhadu za 4. čtvrtletí je zřejmé, že za poklesem HDP stála primárně spotřeba domácností a nižší tvorba zásob. Kladně do HDP naopak přispíval čistý export, a to především díky poklesu importu a finalizaci produkce. Na úrovně HDP před pandemií by se mohla česká ekonomika dostat ve druhé polovině letošního roku, a to v závislosti od síly oživení spotřeby domácností a zahraniční poptávky.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube