Akcenta logo

    Podíl nezaměstnaných osob (březen 2024)

    9. 4. 2024

    Podíl nezaměstnaných osob (PNO) v březnu mírně poklesl na 3,9 % z únorových 4,0 %. Za snížením nezaměstnanosti v březnu stál především rozjezd sezónních prací. Oproti předchozím letům byl však letošní březnový pokles nezaměstnanosti slabší, a to jak ve srovnání březen únor, tak ve srovnání březen leden.

    Z mírně nižšího tempa poklesu nezaměstnanosti letos v březnu však nemá smysl dělat pesimističtěji závěry. Stále platí, že česká ekonomika generuje poměrně vysoký počet volných nabízených míst (v březnu 268,7 tis.). Ve srovnání s předchozími lety bylo sice v březnu volných pracovních míst méně absolutně, i relativně v poměru k nezaměstnaným, ale jejich počet zůstává i nadále vysoký. Recese tuzemské ekonomiky v loňském roce se do zhoršení situace na pracovním trhu promítla jen okrajově. Otázkou je samozřejmě kvalita volných pracovních pozic, když na většinu z nich stačí jen základní vzdělání.

    Firmy zatím v průměru neplánují výrazněji nabírat nové zaměstnance. Vyházím z konjukturálních průzkumů v průmyslu a ve službách za březen i za celé 1. čtvrtletí. Zároveň však nepředpokládám, že by firmy začaly ve větší míře propouštět. Proti tomu hovoří předpoklad pozvolného oživování tuzemské ekonomiky v letošním roce. V dalších měsících bude nezaměstnanost vzhledem k pozitivní sezónnosti dále klesat. Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok podle mě mírně vzroste na 3,8 %.

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube