Podíl nezaměstnaných osob (červen 2024)

    09. 07. 2024

    Image

    Podíl nezaměstnaných osob (PNO) v červnu sice mírně poklesl, ale po zaokrouhlení na jedno desetinné místo stagnoval na 3,6 %. Červen a celkově čísla za 2. čtvrtletí naznačují pokračující lehké ochlazování tuzemského pracovního trhu s mírnějším poklesem uchazečů o zaměstnání, než je na jaře obvyklé.

    Meziročně je PNO vyšší, když loni v červnu činil 3,4 %. V průběhu první poloviny letošního roku se navíc meziroční rozdíl v PNO rozšiřoval. Absolutně bylo letos v červnu meziročně nezaměstnaných více o 22,9 tis. a volných míst naopak o 23,1 tis. méně. Od loňského prosince na tuzemském pracovním trhu počet nezaměstnaných mírně převyšuje počet nabízených volných pracovních míst, což platilo i pro letošní červen (nezaměstnaných bylo 272,7 tis., zatímco volných pracovních míst bylo 263,6 tis.).

    Nabídka volných pracovních míst se pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku bude velmi pozvolna dále snižovat. Většině zaměstnavatelů to však podle mě zatím moc nepomůže, protože tam kde je nejvyšší poptávka po pracovnících (především Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Pardubický kraj) zůstane situace na pracovním trhu nadále napjatá.

    V červnu se nic nezměnilo na výrazně nerovnoměrném regionálním rozložení a kvalitě nabízených pracovních pozic. Zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá nadále na Prahu a na Středočeský kraj. Zatímco v Praze je poměr necelá tři volná pracovní místa na jednoho uchazeče, tak např. v Moravskoslezském kraji je poměr téměř čtyři uchazeči na jedno volné pracovní místo. Za pozornost stojí i kvalita pracovních pozic. Na tři čtvrtiny volných pracovních míst je potřeba jen základní vzdělání či dokonce žádné vzdělání, čemuž samozřejmě často odpovídá i mzdové ohodnocení.

    I přes probíhající mírné ochlazování pracovního trhu však nepředpokládám, že by firmy začaly v blízké době výrazněji propouštět. Během léta lze očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti vzhledem k sezónním faktorům a k utlumenějším pohybům na pracovním trhu. Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok podle mě mírně vzroste na 3,8 % z loňských 3,6 %. Rizikem pro o něco vyšší nárůst nezaměstnanosti ve druhé polovině roku a tím pádem i za celý letošní rok (3,9 % a výše) je anemický vývoj tuzemské ekonomiky v dalších čtvrtletích, především v průmyslu.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube