Akcenta logo

    Podíl nezaměstnaných osob (srpen 2024)

    09. 09. 2024

    Image

    Podíl nezaměstnaných osob (PNO) v srpnu oproti červenci mírně vzrostl, ale po zaokrouhlení na jedno desetinné místo nezaměstnanost setrvala na 3,8 %. Přes léto je většinou pracovní trh utlumenější, a to platilo i pro letošek.

    Pracovní trh pokračuje v mírném ochlazování, které se však zatím nepromítá do výraznějšího nárůst nezaměstnanosti ani do výraznějšího poklesu volných pracovních míst. V srpnu dokonce oproti červenci počet volných pracovních míst mírně vzrostl na 263,2 tis. oproti červencovým 262 tis. Od letošního dubna až do července přitom počet volných míst pozvolna klesal. I v srpnu platilo, že počet volných pracovních míst je nejnižší od roku 2018 a je nižší než počet nezaměstnaných (v srpnu 286,3 tis.). Nic se nemění na geografickém rozložení, když zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá nadále na Prahu a na Středočeský kraj.

    Nabídka volných pracovních míst se pravděpodobně ve druhé polovině letošního roku bude pozvolna snižovat. Většině zaměstnavatelů to však zatím moc nepomůže, protože tam kde je nejvyšší poptávka po pracovnících (především Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Pardubický kraj) zůstane situace na pracovním trhu nadále napjatá.

    I přes probíhající mírné ochlazování pracovního trhu nepředpokládám, že by firmy začaly do konce letošního roku výrazněji propouštět. Sezónně očištěný podíl nezaměstnaných osob však v dalších měsících pravděpodobně mírně poroste. Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok podle mě mírně vzroste na 3,8 % z loňských 3,6 %. Rizikem pro o něco vyšší nárůst nezaměstnanosti do konce letošního roku a tím pádem i za celý rok (3,9 % a výše) je horší vývoj tuzemské ekonomiky v dalších čtvrtletích, především v průmyslu.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube