Podíl nezaměstnaných osob (září 2024)

    08. 10. 2024

    Image

    Podíl nezaměstnaných osob (PNO) v září mírně vzrostl na 3,9 % oproti srpnovým 3,8 %. Letošní meziměsíční růst nezaměstnanosti byl o něco výraznější, než činil tržní konsenzus.

    Pracovní trh tak pokračuje v mírném ochlazování, avšak zatím bez viditelného snižování počtu volných pracovních míst. Naopak počet volných pracovních míst v září vzrostl na 264,7 tis. a jedná se tak o druhý meziměsíční růst v řadě. V první polovině letošního roku se naopak počet volných pracovních míst snižoval. Počet nezaměstnaných v září vzrostl na 290,9 tis. ze srpnových 286,3 tis. Počet nezaměstnaných je nejvyšší od letošního února (296,1 tis.).

    Nic se nemění na geografickém rozložení, když zhruba polovina všech volných pracovních míst připadá nadále na Prahu a na Středočeský kraj. I nadále platí, že nejvyšší nabídka volných pracovních míst je v těch krajích, kde je nejnižší nezaměstnanost (např. Praha, Středočeský kraj, Plzeňský kraj, Pardubický kraj), zatímco v krajích s vyšší nezaměstnaností (např. Moravskoslezský, Ústecký či Karlovarský kraj) je nabízených pracovních pozic podstatně méně.

    Podíl nezaměstnaných osob za celý letošní rok podle mě mírně vzroste na 3,8 % z loňských 3,6 %. Rizikem pro o něco vyšší nárůst nezaměstnanosti do konce letošního roku a tím pádem i za celý rok (3,9 % a výše) je horší vývoj tuzemské ekonomiky ve druhé polovině roku, především v průmyslu.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube