Průmyslová produkce (květen 2024)

    08. 07. 2024

    Image

    Květnová čísla z průmyslu vyloženě zklamala. Oproti dubnu průmyslová produkce poklesla výrazněji, než se očekávalo. Nepotěšil ani meziměsíční pokles nových zakázek. Výsledkem je poměrně prudký trendový pokles průmyslu v posledních měsících a je velmi pravděpodobné, že průmysl ve 2. čtvrtletí negativně připíval do HDP.

    Konkrétně průmyslová produkce v květnu oproti dubnu poklesla o 2,2 % a v meziročním srovnání se snížila o 3,2 %. Meziměsíční pokles průmyslu již dopředu signalizovala nižší květnová produkce osobních automobilů podle statistik Sdružení automobilového v průmyslu, což se ostatně i potvrdilo (oproti dubnu pokles o 4,8 %). I nadále platí, že v posledních měsících lze pozorovat velmi rozkolísaný vývoj produkce, za kterým stojí především volatilní výroba motorových vozidel. Trendově však průmyslová produkce v posledních měsících klesá.

    V květnu v meziměsíčním srovnání poklesla produkce ve většině průmyslových odvětvích, když nejvýznamnější dopad měl zmiňovaný pokles výroby motorových vozidel. Vůbec se nedařilo strojírenství (pokles o 7,4 %), kde je hodnota produkce nejnižší od pandemického 2. čtvrtletí 2020.

    V květnu zklamaly i nové zakázky. Meziročně sice hodnota nových zakázek vzrostla o 3,6 %, ale v meziměsíčním srovnání se snížily o 0,8 %. Hodnota nových průmyslových zakázek po sezónním očištění byla v květnu nejslabší v letošním roce a platilo to jak pro tuzemské, tak zahraniční zakázky.

    Průmyslu se v souhrnu za poslední rok nedaří a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mělo ve 3. čtvrtletí dojít k razantnějšímu oživení produkce. Indexy podnikatelských nálad (PMI, Ifo) v ČR i v Německu zůstávají utlumené, když červnové zlepšení důvěry v tuzemském průmyslu (konjunkturální průzkumy) bych nepřeceňoval. Tvrdá květnová čísla z německého průmyslu, ať již se jednalo o samotnou produkci či nové zakázky, byla velmi slabá. Opřít se zatím nelze ani o nové zakázky. V souhrnu za letošní rok očekávám pokles průmyslové produkce o 0,5 % a výsledek může být ještě horší (pokles o 1- 2 %) za předpokladu, že se situace v průmyslu nezačne ve druhé polovině roku alespoň trochu zlepšovat.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube