Ranní zprávy 03.01.2024

    03. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Index PMI ve zpracovatelském sektoru v prosinci klesl na 41,8 b.

    - Eurozóna: Index PMI ve zpracovatelském sektoru v prosinci dle finálních dat vzrostl na 44,4 b. Pokles peněžní zásoby M3 v listopadu zpomalil na -0,9 % r/r.

    - Německo: Index PMI ve zpracovatelském sektoru v prosinci dle finálních dat vzrostl na 43,3 b.

    - Polsko: Index PMI ve zpracovatelském sektoru v prosinci klesl na 47,4 b.

    - USA: Index PMI ve zpracovatelském sektoru v prosinci dle finálních dat klesl na 47,9 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera podařilo na měnovém páru s eurem posílit. Zatímco v ranních hodinách se obchodovalo na hladině 24,70 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila pod úrovní 24,65 CZK/EUR. Česká měna tak posílila i přes ne příliš optimistická data z prosincového PMI průzkumu ve zpracovatelském sektoru. Hodnota indexu klesla z listopadových 43,2 b. na 41,8 b. Poslední výsledky jsou v souladu s klesajícím trendem v tuzemské výrobě, který trvá již od června 2022. Propad v objemu výroby a v počtu nových zakázek byl v prosinci výrazně vyšší než v listopadu. Firmy v rámci snížení nákladů rychleji propouštěly a redukovaly zásoby. Došlo k poklesu domácí i zahraniční poptávky, klesaly také ceny vstupů a výstupů – objevily se však zprávy, že někteří dodavatelé ceny naopak zvyšovali. Tempo redukce počtu zaměstnanců bylo nejprudší za téměř tři a půl roku. Optimismus českých výrobců v prosinci klesl, očekávají sice mírné zlepšení, důvěru však snižuje slabá poptávka.

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s dolarem se v úterý české měně naopak nedařilo. Již od dopoledních hodin, kdy se obchodovalo v blízkosti hladiny 22,40 CZK/USD, postupně oslabovala a v závěru odpoledne zakončila nad úrovní 22,50 CZK/USD. Vůči polskému zlotému si koruna naopak lepšila, když zamířila na hladinu 5,65 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint vůči euru mírně posílil, když odpoledne zavíral pod úrovní 381,5 HUF/EUR. Polský zlotý pak naopak na měnovém páru s eurem mírně oslabil, když zamířil z hladiny 4,34 PLN/EUR na úroveň 4,36 PLN/EUR v závěru odpoledne.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americkému dolaru. Zatímco ještě ráno se obchodovalo nad hladinou 1,10 USD/EUR, odpoledne společná evropská měna zakončila pod úrovní 1,095 USD/EUR. Zveřejněny byly finální prosincové PMI výrobní indexy v Německu, eurozóně a USA. V případě Německa (43,3 b. vs. 43,1 b.) a eurozóny (44,4 b. vs. 44,2 b.) došlo sice oproti původnímu odhadu k mírné revizi směrem nahoru, pokles aktivity je však stále velmi výrazný. V případě amerických dat pak došlo naopak k mírné revizi směrem dolů (z 48,2 b. na 47,9 b.). Data z Německa přitom naznačují, že ten nejhorší pokles má již německý výrobní sektor za sebou (nové objednávky klesaly nejpomaleji za 8 měsíců, očekávání firem do budoucna je poprvé od loňského dubna v kladných hodnotách).

    Očekávaná data a události

    - Německo: Míra nezaměstnanosti (prosinec)

    - USA: Index ISM ve výrobě (prosinec), Počet otevřených pracovních míst JOLTS (prosinec), Záznam ze zasedání Fedu

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube