Ranní zprávy 04.12.2023

    04. 12. 2023

    Image
    Ranní zprávy 04.12.2023

    Klíčové události

    • ČRHrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí dle zpřesněného odhadu klesl o 0,5 % k/k a o 0,7 % r/r. Index PMI ve výrobním sektoru v listopadu vzrostl na 43,2 b. Plnění státního rozpočtu skončilo v listopadu schodkem ve výši 269,1 mld. Kč.
    • EurozónaIndex PMI ve výrobním sektoru v listopadu dle finálních dat vzrostl na 44,2 b.
    • NěmeckoIndex PMI ve výrobním sektoru v listopadu dle finálních dat vzrostl na 42,6 b.
    • PolskoIndex PMI ve výrobním sektoru v listopadu vzrostl na 48,7 b.
    • USAIndex ISM ve výrobním sektoru v listopadu setrval na 46,7 b. Index PMI ve výrobním sektoru v listopadu dle finálních dat klesl na 49,4 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna vůči euru v závěru týdně mírně oslabila, na konci odpoledne se obchodovalo nad hladinou 24,35 CZK/EUR. Ve zpřesněném odhadu ČSÚ o vývoji tuzemské ekonomiky ve 3. čtvrtletí došlo k mírnému zhoršení. Hrubý domácí produkt (HDP) po předešlé stagnaci klesl mezikvartálně o 0,5 % (původní odhad -0,3 % k/k). Hlavními faktory mezikvartálního poklesu HDP pak byly na straně poptávky změna stavu zásob a zahraniční poptávka. Pozitivně přispěly zejména výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí. Spotřeba domácností se přitom snížila, k poklesu došlo zejména u výdajů za zboží střednědobé a krátkodobé spotřeby. Negativně HDP ovlivnil také pokles fixních investic (-0,3 % k/k). Meziročně pak ekonomika poklesla o 0,7 % (původní odhad -0,6 % r/r). Propad byl ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a úbytkem zásob, pozitivně naopak přispěly výdaje na konečnou spotřebu vládních institucí, fixní investice a zahraniční poptávka.
    • USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem se v pátek koruně nepodařilo umazat čtvrteční ztráty, naopak je dále prohloubila, když oslabila nad úroveň 22,45 CZK/USD, kde se obchodovalo v závěru odpoledne. Později se jí pak dařilo část ztrát umazat. České měně se nedařilo ani vůči polskému zlotému, když zamířila nad hladinu 5,60 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint zprvu oslaboval k hladině 381,5 HUF/EUR, již v průběhu dopoledne však v jeho případě převládal posilující trend a zakončil mírně pod úrovní 379,5 HUF/EUR. Umazal však jen část čtvrtečních ztrát. Polskému zlotému se vůči společné evropské měně rovněž dařilo, v průběhu celého dne převážně posiloval a zakončil na hladině 4,33 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se stejně jako ve čtvrtek i v závěru týdne dařilo dolaru. Zatímco ráno se obchodovalo na hladině 1,090 USD/EUR, odpoledne dolar zakončil pod úrovní 1,085 USD/EUR. Se svým projevem vystoupil šéf Fedu J. Powell, který zopakoval, že Fed bude držet měnovou politiku na restriktivních úrovních tak dlouho, dokud inflace zcela jistě nebude směřovat k 2% cíli. Dle něj je Fed připraven politiku dále zpřísnit, pokud bude třeba. Zároveň uvedl, že je příliš brzy na spekulace o možném uvolňování politiky.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Reálné mzdy (3. čtvrtletí)
    • Německo: Zahraniční obchod (říjen)
    • USA: Průmyslové zakázky (říjen)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube