Ranní zprávy 05.01.2024

    05. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Státní rozpočet za rok 2023 skončil schodkem 288,5 mld. korun, tj. méně než plánovaných 295 mld. korun.

    - Eurozóna: Index PMI ve službách v prosinci finálně vzrostl na 48,8 bodu (předběžně 48,1 bodu) a kompozitní PMI tak setrval na hodnotě 47,6 bodu.

    - Německo: Spotřebitelské ceny CPI v prosinci podle předběžného odhadu vzrostly o 0,1 % m/m a o 3,7 % r/r.

    - USA: Podle agentury ADP bylo v prosinci vytvořeno 164 tis. nových pracovních míst v soukromém sektoru. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 30/12 poklesly na 202 tis. Index PMI ve službách v prosinci vzrostl na 51,4 z listopadových 50,8 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se ve čtvrtek odehrávalo i nadále především v rozmezí 24,65 – 24,70 CZK/EUR. Na publikovaný výsledek státního hospodaření za loňský rok koruna podle předpokladů nereagovala. Ministerstvo financí zveřejnilo schodek státního rozpočtu za loňský rok, který činil 288,5 mld. korun a hospodaření se tak těsně vešlo do limitu (plánovaný schodek 295 mld. korun). Mírně pod plánem skončila jak příjmová, tak i výdajová strana rozpočtu, tj. vybralo se méně, ale také se méně utratilo. Výrazně méně se vybralo na dani z neočekávaných zisků a nadměrných příjmů při výrobě elektřiny (60 mld. místo 100 mld. korun) a to především u bank (jen necelá 1 mld. korun). Celkový státní dluh na konci loňského roku činil 3,111 bilionu korun. Pro letošek je naplánován schodek státního rozpočtu na 252 mld. korun. Všechna absolutní čísla je nutné brát v kontextu velmi vysoké inflace posledních dvou let. Relativní ukazatele např. poměr schodku k celkovému dluhu vypadají přeci jen méně strašidelně.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna ve čtvrtek pohybovala v širším okolí hladiny 22,50 CZK/USD a vůči polskému zlotému mírně oslabila na 5,68 CZK/PLN ke konci odpoledne.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru posílil pod hladinu 380 HUF/EUR a polský zlotý lehce pod úroveň 4,35 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro dokázalo mírně posílit a vymazat tak část ztrát z první poloviny týdne. Ke konci čtvrtečního odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 1,095 USD/EUR. Spotřebitelská inflace v prosinci v Německu zrychlila na 3,7 % r/r (v listopadu 3,2 % r/r), což byl však primárně efekt vládní pomoci s energiemi německým domácnostem v závěru r. 2022. V USA byla včera zveřejněna až překvapivě silná prosincová čísla z tamního pracovního trhu – report ADP i žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Dnes budou zveřejněny klíčové statistiky tohoto týdne – v eurozóně prosincová HICP inflace a v USA prosincové NFP a ISM ve službách.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Hrubý domácí produkt (3. čtvrtletí) – finální údaj

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen HICP (prosinec) – předběžný odhad, Index cen průmyslových výrobců (listopad)

    - Německo: Maloobchodní tržby (listopad)

    - Polsko: Index spotřebitelských cen CPI (prosinec) – předběžný odhad

    - USA: Míra nezaměstnanosti a tvorba pracovních míst NFP (prosinec), Průmyslové zakázky (listopad), Index ISM v sektoru služeb (prosinec)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube