Ranní zprávy 07.12.2023

    07. 12. 2023

    Image

    Klíčové události

    ČR: Maloobchodní tržby v říjnu vzrostly o 0,6 % m/m a poklesly o 1,4 % r/r.

    Eurozóna: Maloobchodní tržby v říjnu +0,1 % m/m a -1,2 % r/r.

    Německo: Nové průmyslové zakázky v říjnu poklesly o 3,7 % m/m a o 7,3 % r/r.

    Polsko: Centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny, hlavní sazba setrvává na 5,75 %.

    ·          USA: V soukromém sektoru bylo v listopadu podle agentury ADP vytvořeno jen 103 tis. pracovních míst. Obchodní bilance v říjnu skončila schodkem 64,3 mld. dolarů.

    Vývoj na devizovém trhu

    EURCZK: Koruna ve středu mírně posílila a vrátila se zpět k hladině 24,30 CZK/EUR. České měně pomáhal fakt, že finanční trhy přehodnocují výhled na úrokové sazby v eurozóně v r. 2024 (rychlejší snižování sazeb ze strany Evropské centrální banky – ECB). Dříve než ECB však začne snižovat sazby tuzemská ČNB a prvním možným termínem je již prosinec, což včera nepřímo naznačil guvernér A. Michl. Z domácích makrostatistik včera byly zveřejněny říjnové maloobchodní tržby, které oproti říjnu mírně vzrostly (0,6 %). K výraznějšímu oživení maloobchodu však zatím zůstáváme skeptičtí. Letos maloobchodní tržby podle nás poklesnou o 4,5 %. Z tuzemských dat dnes budou zveřejněna říjnová čísla z průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu.

    USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru koruny s americkým dolarem se včera obchodovalo v rozmezí 22,50 – 22,60 CZK/USD (koruna mírně posílila). Vůči polskému zlotému koruna mírně posílila k hladině 5,60 CZK/PLN.

    EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru mírně oslabil nad hladinu 380 HUF/EUR. Obchodování polského zlotého vůči euru se odehrávalo v rozmezí 4,32 – 4,34 PLN/EUR a nic na tom nezměnilo ani zasedání Polské centrální banky (NBP), která nepřekvapivě ponechala úrokové sazby beze změny (hlavní sazba na 5,75 %). Pravděpodobnost neměnných sazeb minimálně do března příštího roku je vysoká.

    EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera obchodovalo ve velmi úzkém rozpětí 1,077 – 1,08 USD/EUR a nic na tom nezměnil ani další pokles průmyslových zakázek v Německu za říjen a odpoledne slabší listopadová čísla z pracovního trhu v USA (report ADP). Pozvolna se zhoršující čísla z amerického pracovního trhu se projevují tím, že finanční trhy stále agresivněji sází na výraznější pokles úrokových sazeb v USA v příštím roce, což se konkrétně včera promítalo do dalšího silného poklesu výnosů amerických vládních dluhopisů, a to hlavně na dlouhých splatnostech (evropské bondy na tom byly podobně). Z technického pohledu má podle nás dolar prostor k posílení ještě minimálně k hladině 1,07 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Zahraniční obchod se zbožím (říjen), Průmyslová a stavební produkce (říjen), Devizové rezervy České národní banky (listopad)
    • Eurozóna: Hrubý domácí produkt (3. čtvrtletí) - finálně
    • Německo: Průmyslová produkce (říjen)
    • USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 2/12)
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube