Ranní zprávy 09.01.2024

    09. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Průmyslová produkce byla v listopadu meziročně nižší o 2,7 procenta. Stavební produkce byla v témže měsíci rovněž meziročně nižší, a to dokonce o 6,5 procenta. Zahraniční obchod skončil v listopadu přebytkem ve výši 30,8 miliardy korun.

    - Eurozóna: Index důvěry spotřebitelů Sentix se aktuálně nachází na hladině -15,8 bodu, maloobchodní tržby se v listopadu meziročně propadly o 1,1 procenta. Pokud jde o jejich meziměsíční srovnání, zde byl pokles 0,3procentní.

    - Německo: Průmyslové zakázky se v listopadu meziměsíčně zvýšily o 0,3 procenta. Zahraniční obchod pak v témže měsíci skončil přebytkem ve výši 20,4 miliardy eur.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Český statistický úřad včera zveřejnil listopadové údaje týkající se zdejšího stavebnictví a průmyslu. Ten se po krátkodobém říjnovém vzepětí vrátil zpět do červených čísel. Průmyslová produkce v listopadu oproti říjnu poklesla o 1,4 procenta, v meziročním srovnání byl propad 2,7procentní. Za meziměsíčním poklesem průmyslu stála především nižší produkce motorových vozidel (-4,5 procenta) a ostatních dopravních prostředků (téměř -20 procent). V podobném duchu se přitom celý sektor nejspíš vyvíjel i během prosince. V souhrnu za loňský rok tak lze očekávat jeho pokles o 0,7 procenta, přičemž na markantnější oživení průmyslové produkce si budeme muset nejspíš počkat až do letošního druhého čtvrtletí. A jak se vyvíjely kurzy na devizových trzích? Koruna zahájila obchodování úspěšně - vůči euru posílila, a to docela významně. Její zisk činil 13 haléřů, takže uzavřela na hodnotě 24,49 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: Podobný vývoj byl k vidění i na měnovém páru s dolarem. Koruna na tomto trhu snížila kurz na úroveň 22,33 CZK/USD. Těsnou, ale přesto výhru navíc tuzemská měna zaznamenala rovněž nad polským zlotým. Zatímco ráno byl zlotý k dostání za 5,66 Kč, pozdě odpoledne to bylo o jeden haléř méně.

    - EURHUF & EURPLN: V pondělí se dařilo i maďarskému forintu. Ten si polepšil na úkor eura, když stáhnul hodnotu měnového kurzu na 377,5 HUF/EUR. Ostatně, to samé lze říct i o poslední regionální měně, které se pravidelně věnujeme – o polském zlotém. Ten z ranních 4,352 PLN/EUR udělal během několika hodin kurz 4,333 PLN/EUR, tedy nejnižší od 28. prosince.

    - EURUSD: Euro si včera alespoň částečně spravilo chuť na páru s americkým dolarem, kde posílilo k úrovni 1,097 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Míra nezaměstnanosti, objem devizových rezerv (obojí prosinec).

    - Eurozóna: Míra nezaměstnanosti (listopad).

    - Německo: Průmyslová produkce (listopad).

    - Polsko: Rozhodnutí tamní centrální banky o základních úrokových sazbách.

    - USA: Zahraniční obchod (listopad).

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube