Akcenta logo

    Ranní zprávy 09.05.2024

    9. 5. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Stavební produkce v březnu klesla o 7,8 % m/m a o 8,3 % r/r. Průmyslová produkce v březnu klesla o 1,6 % m/m a o 2,7 % r/r. Bilance zahraničního obchodu se zbožím skončila v březnu přebytkem ve výši 39,3 mld. Kč. Devizové rezervy ČNB v březnu vykázaly přebytek ve výši 136,43 mld. eur.

    - Eurozóna: Maloobchodní tržby v březnu vzrostly o 0,8 % m/m a o 0,7 % r/r.

    - Německo: Bilance zahraničního obchodu skončila v březnu přebytkem ve výši 22,3 mld. eur. Průmyslové zakázky v březnu klesly o 0,4 % m/m. Průmyslová produkce v březnu klesla o 0,4 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura během úterý i sváteční středy převažovalo obchodování v užším pásmu 25,00 – 25,05 CZK/EUR. Včera koruna zakončila na hranici 25 CZK/EUR. Tuzemské statistiky z březnového průmyslu a stavebnictví zklamaly. Průmyslová produkce v meziměsíčním srovnání klesla o 1,6 % m/m, meziročně pak o 2,6 %. Tento pokles nejvíce ovlivnila vysoká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel v loňském roce, roli hrál rovněž pokračující propad ve výrobě strojů a zařízení, který zasáhl již většinu oborů tohoto odvětví. Hodnota nových zakázek sice meziměsíčně klesla o 1,5 %, v meziročním srovnání se však naopak zvýšila o 5,1 % (nárůst u zahraničních zakázek o 8,1 %, tuzemská poptávka se snížila o 1,1 %). Vliv měl opět automobilový průmysl (nízká srovnávací základna v loňském roce a také růst celého odvětví).

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna v souhrnu oslabila. V úterý sice zprvu posílila pod hladinu 23,20 CZK/USD, zisky však odevzdala a ve středu zakončila nad úrovní 23,25 CZK/USD. Na měnovém páru české koruny a polského zlotého probíhalo obchodování v širším okolí hladiny 5,80 CZK/PLN, ve středu odpoledne se koruna pohybovala na úrovni 5,82 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint vůči euru ve středu zavíral mírně nad hladinou 388,5 HUF/EUR. Na měnovém páru polského zlotého a eura se obchodovalo převážně v rozmezí 4,305 – 4,320 PLN/EUR, zlotý zakončil na hladině 4,30 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v úterý dařilo euru, které posílilo k hladině 1,079 USD/EUR, zisky však odevzdalo a ve středu odpoledne se obchodovalo na úrovni 1,075 USD/EUR. Zveřejněny byly březnové statistiky z německého průmyslu, které přinesly zklamání. Průmyslové zakázky i produkce poklesly o 0,4 % m/m. Počet nových objednávek ze zahraničí přitom vzrostl o 2 %, domácí poptávka se snížila o 3,6 %. Pokud bychom nezahrnuli velké zakázky, celkový počet zakázek vzrostl o 1 %. Výroba v německém průmyslu pak klesla poprvé v letošním roce. Pokud bychom ale porovnávali méně volatilní období tří měsíců (leden-březen), produkce byla o 0,1 % vyšší oproti 4. čtvrtletí.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Maloobchodní tržby (březen), Podíl nezaměstnaných osob (duben)

    - Polsko: Zasedání tamní centrální banky (NBP)

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 4/5)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube