Ranní zprávy 11.09.2024

    11. 09. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 0,3 % m/m a o 2,2 % r/r.

    - Německo: Spotřebitelské ceny v srpnu dle finálních dat klesly o 0,1 % m/m, meziročně vzrostly o 1,9 % r/r (dle údajů harmonizovaných s EU klesly o 0,2 % m/m a vzrostly o 2,0 % r/r).

    - USA: Index optimismu mezi malými podniky NFIB v srpnu klesl na 91,2 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna včera v souhrnu mírně oslabila, odpoledne zakončila na úrovni 25,08 CZK/EUR. Po zveřejnění tuzemské spotřebitelské inflace za srpen sice krátce posílila k hranici 25,0 CZK/EUR, zisky však posléze odevzdala. Předpoklad, že se meziroční růst CPI inflace v srpnu vrátí na 2 % se nenaplnil. Nižší ceny pohonných hmot nedokázaly kompenzovat meziměsíční zdražení potravin, alkoholu a tabáku a pokračující růst cen v oddílu rekreace a kultura. Výsledkem tak v srpnu byl oproti červenci růst inflace o 0,3 %. V meziročním srovnání tempo inflace setrvalo na 2,2 %, tj. stejně jako v červenci. Česká národní banka (ČNB) v aktuální prognóze počítala pro srpen s meziročním růstem inflace o 1,8 %. Za meziměsíčním růstem cenové hladiny stály v srpnu trochu překvapivě především dražší potraviny a nealkoholické nápoje (0,5 %), dražší alkohol s tabákem (1,2 %) a oddíl rekreace a kultura (0,9 %). Naopak v oddílu doprava došlo k poklesu cen o 0,9 % díky levnějším pohonným hmotám. Nic se nemění na skutečnosti, že se inflace v posledních měsících stabilizovala lehce nad 2 % a i v souhrnu za celý letošní rok bude výrazně nižší, než tomu bylo v letech 2022 a 2023.

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem česká měna nedokázala umazat pondělní ztráty, naopak je dále prohloubila. V závěru odpoledne se pohybovala nad hladinou 22,75 CZK/USD. Vůči polskému zlotému pak česká koruna zakončila stejně jako v pondělí mírně nad úrovní 5,85 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint zprvu vůči euru oslaboval nad hladinu 397,5 HUF/EUR, ztráty však umazal a oproti pondělku skončil včera takřka beze změny. V závěru odpoledne se obchodovalo nad hladinou 396,5 HUF/EUR. Polskému zlotému se na měnovém páru s eurem nedařilo, odevzdal předešlé zisky a zakončil nad hladinou 4,28 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo převážně americkému dolaru. Zatímco v ranních hodinách se obchodovalo na hladině 1,105 USD/EUR, odpoledne euro zavíralo pod touto úrovní. Eurodolar však vyčkává zejména na dnešní zveřejnění srpnové spotřebitelské inflace v USA a čtvrteční zasedání Evropské centrální banky (ECB).

    Očekávaná data a události

    - USA: Index spotřebitelských cen (srpen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube