Ranní zprávy 18.01.2024

    18. 01. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Ceny průmyslových výrobců v prosinci -0,5 % m/m a +1,4 % r/r a ceny zemědělských výrobců -1,2 % m/m a -19,0 % r/r.

    - Eurozóna: Spotřebitelské ceny HICP v prosinci finálně +0,2 % m/m a +2,9 % r/r a v jádrové složce +0,5 % m/m a +3,4 % r/r.

    - USA: Maloobchodní tržby v prosinci vzrostly o 0,6 % m/m a o 5,6 % r/r. Průmyslová produkce v prosinci vzrostla o 0,1 % m/m a o 1,2 % r/r. Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB v lednu vzrostl na 44 z prosincových 37 bodů.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve středu dopoledne oslabila těsně pod hladinu 24,80 CZK/EUR, což jsou nejslabší hodnoty české měny od r. 2022. Pokud na finančních trzích v nejbližších dnech vydrží zvýšená averze k riziku a silnější americký dolar, tak další ztráty koruny k hranici 25 CZK/EUR rozhodně nelze vyloučit. Prosincové ceny ve výrobě potvrdily odeznívající inflační tlaky na začátku cenového řetězce. V případě průmyslových výrobců zůstávají výjimkou meziročně vyšší ceny elektřiny, plynu či uhlí, ale většina položek stagnuje nebo klesá. V prosinci pokračoval výrazný pokles cen zemědělských výrobců a pokud vyjdeme ze vztahu, že ceny potravin korelují s vývojem cen v zemědělství, tak aktuálně pro zdražování potravin rozhodně není důvod. K měnové politice České národní banky (ČNB) se vyjádřila viceguvernérka E. Zamrazilová, která očekává, že bankovní rada úrokové sazby bude snižovat na každém po sobě jdoucím zasedání. Velikost snížení sazeb však bude záviset na vývoji inflace, takže se proces uvolňování měnové politiky může pozastavit nebo zrychlit.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna oslabila na 22,80 CZK/USD, což jsou nejslabší hodnoty české měny za poslední dva měsíce. Vůči polskému zlotému včera koruna oslabila na 5,61 CZK/PLN v závěru středečního odpoledne.

    - EURHUF & EURPLN: Pod prodejním tlakem se včera vůči euru nacházely i další měny středoevropského regionu. Maďarský forint oslabil nad hladinu 380 HUF/EUR a polský zlotý nad 4,40 PLN/EUR (nejslabší hodnoty zlotého od poloviny listopadu). Středoevropské měny mohou dále oslabovat, pokud se na finančních trzích udrží zhoršený sentiment.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera obchodovalo primárně v těsném rozmezí 1,085 – 1,088 USD/EUR. Dolar měl během dne tendenci posilovat. V USA byla zveřejněna solidní čísla z amerického maloobchodu, která potvrdila, že spotřeba amerických domácností jela na plné obrátky i ve 4. čtvrtletí loňského roku. Centrální bankéři z USA i z eurozóny dále ochlazují tržní očekávání na brzké snížení úrokových sazeb, z čehož v posledních dnech více profitoval dolar. Výnosy vládních dluhopisů v eurozóně i v USA díky tomu rostou. Z technického pohledu to aktuálně vypadá na další posílení dolaru do rozmezí 1,075 – 1,08 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance (listopad), Záznam z prosincového zasedání Evropské centrální banky (ECB), Projevy centrálních bankéřů (ECB) - Lagardeová

    - USA: Stavební povolení a zahájené stavby domů (prosinec), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 13/1), Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie (leden), Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Bostic

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube