Akcenta logo

    Ranní zprávy 19.07.2024

    19. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    -      Eurozóna: Evropská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny – diskontní sazba setrvává na 3,75 %.

    -      Polsko: V soukromém sektoru v červnu mzdy +11,0 % r/r a zaměstnanost -0,4 % r/r. Průmyslová produkce v červnu +1,3 % m/m a +1,8 % r/r (sezónně očištěno). Index cen průmyslových výrobců v červnu +0,1 % m/m a -6,1 % r/r.

    -      USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 13/7 vzrostly na 243 tis. Index výrobní aktivity v okolí Philadelphie v červenci vzrostl na 13,9 z červnových 1,3 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    -      EURCZK: Obchodování koruny vůči euru se ve čtvrtek po celý den odehrávalo lehce nad hladinou 25,25 CZK/EUR a výraznější pohyby odpoledne nepřinesly ani zasedání ECB, ani následná tisková konference s šéfkou ECB Ch. Lagardeovou. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný a ani dnes nejsou na programu žádné významnější statistiky. Obchodování tak dnes může mít podobný charakter jako ve čtvrtek.  

    -      USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna mírně oslabila a ke konci čtvrtečního odpoledne se nacházela v blízkosti hladiny 23,15 CZK/USD. Na měnovém páru koruny s polským zlotým se obchodování stabilizovalo lehce pod hladinou 5,90 CZK/PLN.

    -      EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru posílil těsně pod hladinu 390 HUF/EUR. Polský zlotý si včera na rozdíl od úterý a středy další ztráty nepřipsal a obchodování se během dne stabilizovalo v okolí hladiny 4,29 PLN/EUR. Na zveřejněné statistiky (průmysl, výrobní ceny, mzdy) zlotý nereagoval.

    -      EURUSD: Na hlavním měnovém páru se ve čtvrtek až do odpoledního výsledku zasedání Evropské centrální banky (ECB) obchodovalo ve velmi úzké rozmezí cca 1,093 – 1,094 USD/EUR. ECB podle předpokladů ponechala úrokové sazby beze změny (hlavní sazba na 4,25 % a diskontní na 3,75 %), udělala avizovanou pauzu a nenavázala tak na červen, kdy sazby poprvé snížila o 25 bodů. Na následné tiskové konferenci s prezidentkou ECB Ch. Lagardeovou nic nového nezaznělo. Lagardeová prohlásila, že inflace zůstává vysoká a růst mezd pokračuje ve zvýšeném tempu, ale rizika pro vývoj ekonomiky se posouvají směrem dolů. Výsledně podle ní zůstává rozhodnutí o sazbách na zářijovém zasedání ECB otevřené a bude záviset na příchozích datech. Podle nás ECB v září sazby sníží o 25 bodů. Euro během tiskové konference ECB oslabilo a ke konci čtvrtečního odpoledne se nacházelo na úrovni 1,091 USD/EUR. Dnešek je na makroekonomické statistiky a události chudý.

    Očekávaná data a události

    -      Eurozóna: Běžný účet platební bilance (květen)

    -      Německo: Index cen průmyslových výrobců (červen)

    -      USA: Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Williams, Bostic

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube