Ranní zprávy 19.12.2023

    19. 12. 2023

    Image

    Klíčové události

    • ČR: Ceny průmyslových výrobců se v listopadu meziročně zvýšily o 0,8 procenta. Pokud však jde o jejich meziměsíční srovnání, zde už statistici evidují naopak 0,4procentní pokles. 
    • Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo se aktuálně pohybuje na hranici 86,4 bodu, což je o 0,8 bodu nižší hodnota než posledně. 
    • Polsko: Spotřebitelské ceny, respektive jejich jádrová složka se během uplynulého měsíce meziročně zvýšila o 7,3 procenta. 
    • USA: Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB se nyní nachází na úrovni 37 bodů, tedy o tři body výš než naposled.

    Vývoj na devizovém trhu 

    • EURCZK: Předvánoční týden koruna nijak zvlášť dobře nezahájila. Na měnovém páru s eurem si připsala porážku, a to zejména kvůli svému dopolednímu zaváhání. Z ranních 24,50 CZK/EUR oslabila o tři haléře, v důsledku čehož je euro nejdražší za poslední bezmála měsíc. 
    • USDCZK & PLNCZK: Jak už to tak nezřídka kdy bývá, velice podobný vývoj byl v průběhu včerejšího dne k vidění rovněž na devizovém trhu koruny a amerického dolaru. I tady česká měna podstatně ztrácela především během úvodních hodin pondělního obchodování, a i když si nakonec pár dílčích zisků na své konto připsala, výsledkem byl kurz o hodnotě 22,48 CZK/USD. Prohru koruna zaznamenala i na třetím námi sledovaném páru – tedy na tom, kde se směňuje za polský zlotý. Po celý den se pomyslné misky vah přehupovaly z jedné strany na druhou, odpolední hodiny každopádně nakonec rozhodly o triumfu polské měny, která posílila na 5,66 CZK/PLN.     
    • EURHUF & EURPLN: Euro svoji dominanci potvrdilo rovněž na měnovém páru s maďarským forintem, kde udávalo tempo po naprostou většinu dne. Výsledkem jeho snažení byl pak kurz 384,8 HUF/EUR. Těsnou výhru zaznamenala jednotná evropská měna rovněž na devizovém trhu s polským zlotým. Ten se snažil své předchozí ztráty během odpoledne napravit, nakonec to ale o kousek nevyšlo. Výsledný kurz měl hodnotu 4,335 PLN/EUR.   
    • EURUSD: Jediným měnovým párem, na kterém euro včera zaváhalo, byl ten hlavní. Ještě hodinu před koncem obchodního dne se zdálo, že si i zde dojde pro pohodlné vítězství, jenže dolar se dokázal vzchopit a veškerá svá dřívější zaváhání odčinit, aby zároveň přidal i něco málo navíc. Když se trhy uzavíraly, svítila na ukazateli hodnota 1,091 USD/EUR.   

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Index spotřebitelských cen (listopad).
    • USA: Počet nově vydaných stavebních povolení, počet nově rozestavěných domů (obojí listopad). 
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube