Akcenta logo

    Ranní zprávy 22.07.2024

    22. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance skončil v květnu přebytkem ve výši 36,7 mld. eur.

    - Německo: Ceny průmyslových výrobců v červnu vzrostly o 0,2 % m/m, meziročně klesly o 1,6 %.

    - USA: Projevy členů Fedu: M. Dalyová: V současné době jsme ještě nedosáhli cenové stability. Příchozí data o inflaci jsou pozitivní, stále však ještě nejsme v cíli. Co se týče rozhodování ohledně měnové politiky, aktuálně existují rizika na obou stranách (je rizikem jednat příliš brzy, což by mohlo vést k setrvání inflace pod nebo nad cílem, je rizikem jednat příliš pozdě, což může vést k oslabování trhu práce).

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura v pátek probíhalo obchodování v rozmezí 25,21 – 25,27 CZK/EUR. V závěru odpoledne koruna zakončila na hladině 25,25 CZK/EUR, v souhrnu tak posílila pouze mírně.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru v závěru týdne česká měna prohloubila čtvrteční ztráty. V průběhu dne krátce oslabila nad hladinu 23,20 CZK/USD, později se jí podařilo část ztrát umazat a zakončila mírně pod touto úrovní. Na měnovém páru s polským zlotým sice koruna zprvu posílila k hladině 5,87 CZK/PLN, zisky však odevzdala a odpoledne zavírala stejně jako ve čtvrtek lehce pod hladinou 5,90 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint zprvu oslaboval k hladině 391 HUF/EUR, později naopak posílil a v závěru odpoledne probíhalo obchodování v těsné blízkosti úrovně 390,5 HUF/EUR. Polský zlotý pak stejně jako ve čtvrtek i v pátek zakončil v blízkosti hladiny 4,285 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru v souhrnu posílil americký dolar, obchodování se v průběhu celého dne drželo pod hladinou 1,090 USD/EUR, a to za absence významnějších makroekonomických statistik. Za pozornost stály červnové ceny průmyslových výrobců v Německu, které meziměsíčně vzrostly o 0,2 %, meziročně klesly o 1,6 %. Meziroční pokles tak pokračoval již dvanáctý měsíc v řadě.

    Očekávaná data a události

    - Německo: Maloobchodní tržby (květen)

    - Polsko: Maloobchodní tržby (červen), Peněžní nabídka M3 (červen)

    - USA: Index národní aktivity v okolí Chicaga (červen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube