Ranní zprávy 23.07.2024

    23. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Polsko: Maloobchodní tržby v červnu vzrostly o 4,4 % r/r. Růst peněžní nabídky M3 v červnu zrychlil na 8,4 % r/r.

    - USA: Index národní aktivity v okolí Chicaga v červnu klesl na 0,05 b. Americký prezident J. Biden se vzdal opětovné kandidatury na prezidenta.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura se sice zprvu obchodovalo pod hladinou 25,25 CZK/EUR, po poledni však v případě české měny převládl oslabující trend a zakončila stejně jako v pátek na této úrovni. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný, za pozornost bude stát ve středu tuzemský konjunkturální průzkum za červenec.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se nejprve česká koruna pohybovala na hladině 23,15 CZK/USD, později však oslabila a v závěru odpoledne se obchodovalo na úrovni 23,20 CZK/USD. Na měnovém páru české koruny a polského zlotého na konci odpoledne probíhalo obchodování na hladině 5,90 CZK/PLN. Koruna tak v souhrnu mírně oslabila, ztráty si postupně připisovala již od ranních hodin, kdy se obchodovalo na úrovni 5,88 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu podařilo vůči euru posílit. Zatímco ráno se pohyboval nad hladinou 390,5 HUF/EUR, v průběhu dopoledne zamířil k úrovni 389 HUF/EUR. Na této hladině také zakončil. Polskému zlotému se pak rovněž dařilo, zakončil na hladině 4,28 PLN/EUR. Polský zlotý tak nereagoval na mírné zklamání z červnových maloobchodních tržeb, které vzrostly o 4,4 % r/r, ačkoli trh odhadoval nárůst o 5,3 % r/r (a tedy zrychlení z květnových 5,0 % r/r).

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera stejně jako v závěru týdne obchodování drželo pod hladinou 1,090 USD/EUR, euro opět zakončilo na úrovni 1,089 USD/EUR. Víkendové odstoupení J. Bidena z prezidentských voleb nemělo na eurodolar výraznější dopad.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Spotřebitelská důvěra – předběžný odhad (červenec)

    - Maďarsko: Zasedání tamní centrální banky (MNB)

    - Polsko: Míra nezaměstnanosti (červen)

    - USA: Prodeje stávajících nemovitostí (červen), Index výrobní aktivity v okolí Richmondu (červenec)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube