Akcenta logo

    Zpřesněný odhad HDP (2. čtvrtletí 2024)

    30. 08. 2024

    Image

    Hrubý domácí produkt (HDP) podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v letošním 2. čtvrtletí oproti 1. čtvrtletí vzrostl o 0,3 % a v meziročním srovnání o 0,6 %. Mezikvartální růst HDP tak ve 2. čtvrtletí mírně zvolnil (+0,33 % k/k), když v letošním 1. čtvrtletí mezikvartální růst činil +0,37 %.

    První polovina letošního roku tak byla ve znamení pozvolného oživování tuzemské ekonomiky. Pokud ve druhé polovině letošního roku HDP poroste stejným mezikvartálním tempem jako v první polovině, tak letos česká ekonomika souhrnně vzroste o 0,9 %. Rizikem je však podle mě o něco slabší růst tuzemské ekonomiky s ohledem na problematickou situaci v průmyslu. Rychlejšího růstu tuzemské ekonomiky se tak pravděpodobně dočkáme až v příštím roce.

    K mezikvartálnímu růstu HDP ve 2. čtvrtletí o 0,3 % přispěly primárně výdaje na konečnou spotřebu a tvorba hrubého fixního kapitálu. Růst spotřeby domácností však ve 2. čtvrtletí poměrně výrazně zpomalil (jen +0,2 % k/k), zatímco v 1. čtvrtletí +0,8 % k/k a ve 4. čtvrtletí loňského roku +0,6 % k/k. Zpomalení růstového tempa domácností již dopředu indikoval vývoj maloobchodních tržeb ve 2. čtvrtletí. S ohledem na pokles spotřebitelské důvěry během léta nelze vyloučit, že slabší růstovou dynamiku spotřeby domácností uvidíme i ve 3. čtvrtletí. Nižší tempo spotřeby domácností ve 2. čtvrtletí z velké části kompenzovaly výdaje vládních institucí. Pozitivní je, že ve 2. čtvrtletí oproti velmi slabému začátku roku výrazněji vzrostla tvorba hrubého fixního kapitálu (+1,9 % k/k). Negativem je pokles investic do ICT a ostatních strojů a zařízení. Negativně do mezikvartálního růstu HDP ve 2. čtvrtletí přispívala změna stavu zásob.

    Z nabídkové strany ve 2. čtvrtletí k růstu HDP přispívaly především služby, zatímco negativní příspěvky se týkaly primárně průmyslu, zejména zpracovatelského průmyslu, stavebnictví a výsledně i zemědělství. Silný mezikvartální růst přidané hodnoty si připsalo především peněžnictví a pojišťovnictví (3,4 %), dále obchod, pohostinství a doprava (2,3 %) a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti (2,4 %). Pokles přidané hodnoty naopak zaznamenal zpracovatelský průmysl (-1,7 %).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube