Akcenta logo

    Ranní zprávy 26.02.2024

    26. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Důvěra v tuzemskou ekonomiku v únoru klesla na 90,6 b. Dílčí důvěra podnikatelů klesla na 89,9 b. Dílčí důvěra spotřebitelů vzrostla na 94,0 b.

    - Německo: Hrubý domácí produkt ve 4. čtvrtletí dle finálních dat klesl o 0,3 % k/k a o 0,2 % r/r. Index podnikatelského klimatu Ifo v únoru vzrostl na 85,5 b. Dílčí index hodnocení současné situace se v únoru nezměnil (lednová data byla revidována směrem dolů na 86,9 b.). Dílčí index očekávání do budoucna v únoru vzrostl na 84,1 b.

    - Polsko: Míra nezaměstnanosti v lednu vzrostla na 5,4 %.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna v pátek v ranních hodinách oslabila k hladině 25,40 CZK/EUR, ztráty později umazala a zakončila na úrovni 25,35 CZK/EUR, v souhrnu tak oproti čtvrtku oslabila jen mírně. Zveřejněn byl tuzemský konjunkturální průzkum za únor. Důvěra v domácí ekonomiku v souhrnu poklesla, a to v důsledku zhoršení výsledků mezi podnikateli. Již druhý měsíc v řadě došlo k výraznějšímu poklesu důvěry v průmyslu (-4,7 b.), podniky se i nadále potýkají s nízkou poptávkou, tempo růstu činnosti ve výrobě tak klesá. K významnému snížení důvěry dochází také v maloobchodě, důvěra je zde nejnižší od března 2021. Mezi podnikateli došlo ke zlepšení pouze v případě stavebnictví (zvýšení o 2,4 bodu). Optimismus spotřebitelů naopak již druhý měsíc v řadě roste, zlepšení bylo zaznamenáno zejména u hodnocení současné a očekávané finanční situace domácností. Nutno však podotknout, že spotřebitelský sentiment celkově i nadále zůstává pod svým dlouhodobým průměrem.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna zprvu oslabovala do blízkosti hladiny 23,50 CZK/USD, později však ztráty umazala a obchodovalo se pod úrovní 23,45 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým převládal v případě koruny oslabující trend, a to primárně v průběhu odpoledne. Zakončila na hladině 5,88 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nepodařilo umazat čtvrteční ztráty, naopak je dále prohloubil, když odpoledne zavíral nad hladinou 388,5 HUF/EUR. Polský zlotý vůči euru zprvu oslaboval k hladině 4,34 PLN/EUR, ztráty však umazal a v závěru odpoledne probíhalo obchodování na hladině 4,31 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v závěru týdne obchodovalo v užším pásmu 1,081 – 1,084 USD/EUR. Odpoledne euro zakončilo na hladině 1,082 USD/EUR. Německá ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku dle finálních dat mezikvartálně klesla o 0,3 %, po předešlých dvou měsících mezikvartální stagnace. K propadu došlo zejména u tvorby hrubého fixního kapitálu (-1,9 % vs. 0,1 % ve 3. čtvrtletí), kvůli poklesům investic do stavebnictví a strojů a zařízení. Soukromá spotřeba mírně vzrostla (0,2 %). Meziročně se pak ekonomika finálně propadla o 0,2 %, po meziročním poklesu o 0,3 % ve 3. čtvrtletí – Německo tak v závěru loňského roku zamířilo do technické recese.

    Očekávaná data a události

    - USA: Prodeje novostaveb (leden), Vydaná stavební povolení – finální údaj (leden), Index výrobní aktivity v okolí Dallasu (únor)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube