Ranní zprávy 18.09.2024

    18. 09. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW v září roste na 9,3 b.

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW v září roste na 3,6 b. Dílčí index hodnocení současné situace klesá na -84,5 b.

    - USA: Maloobchodní tržby v srpnu vzrostly o 0,1 % m/m a o 2,1 % r/r. Průmyslová produkce v srpnu vzrostla o 0,8 % m/m a o 0,04 % r/r. Index vývoje na trhu s nemovitostmi NAHB v září roste na 41 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem dařilo. Zatímco ještě ráno se obchodovalo nad hladinou 25,15 CZK/EUR, v průběhu celého dne v jejím případě převládal posilující trend a zakončila pak na úrovni 25,10 CZK/EUR. Zcela tak umazala pondělní ztráty.

    - USDCZK & PLNCZK: Posílit česká měna dokázala také vůči americkému dolaru. Ještě ráno se pohybovala nad hladinou 22,60 CZK/USD, v závěru odpoledne zavírala pod touto úrovní. Zisky si koruna dokázala připsat také na měnovém páru s polským zlotým. Zprvu sice v dopoledních hodinách oslabovala k hladině 5,89 CZK/PLN, ztráty však umazala a v souhrnu naopak posílila. Odpoledne zamířila k úrovni 5,87 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint odevzdal zisky z úvodu týdne a zakončil na hladině 394,5 HUF/EUR, v jejíž blízkosti se obchodovalo v pondělí ráno. Polský zlotý vůči společné evropské měně v průběhu dne posílil těsně pod hladinu 4,265 PLN/EUR. Odpoledne část zisků odevzdal, v souhrnu se mu však přesto dařilo, když zavíral na úrovni 4,27 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru zprvu posilovalo euro k hladině 1,115 USD/EUR, zisky však odevzdalo a v závěru odpoledne se obchodovalo na úrovni 1,112 USD/EUR, stejně jako v pondělí. Dolaru odpoledne k ziskům pomohla silnější čísla. Americké maloobchodní tržby v srpnu meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, ačkoli trh naopak odhadoval pokles o 0,2 % m/m. Červencová čísla pak byla mírně revidována směrem nahoru na 1,1 % m/m (z 1,0 % m/m). Příjemně překvapila také srpnová průmyslová produkce, který vzrostla o 0,8 % m/m (tržní odhad 0,2 % m/m). Červencová data však byla revidována směrem dolů na -0,9 % m/m (z -0,7 % m/m). Klíčové však bude dnešní zasedání americké centrální banky (Fed), kde je velmi pravděpodobné snížení sazeb o 25 bazických bodů.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen (srpen)

    - USA: Zasedání americké centrální banky (Fed), Vydaná stavební povolení (srpen), Zahájené stavby domů (srpen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube