Akcenta logo

    Evropská centrální banka úrokové sazby nemění, první možný termín snížení sazeb je podle mě letošní červen

    07. 03. 2024

    Image

    Evropská centrální banka (ECB) na dnešním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny, tj. diskontní sazba setrvá na 4 % a hlavní sazba na 4,50 %. Naposledy ECB sazby zvyšovala v září loňského roku (2023). V nové makroekonomické prognóze ECB počítá s rychlejším odezníváním spotřebitelské inflace HICP (harmonizovaný index spotřebitelských cen) v eurozóně ve srovnání s prognózou ze závěru loňského roku.

    Nově podle ECB letos HICP inflace zpomalí na 2,3 % a v roce 2025 na 2,0 %, tj. na inflační cíl. Směrem dolů byla rovněž upravena prognóza jádrové složky inflace na 2,6 % pro letošní rok a 2,1 % pro rok 2025. ECB rovněž snížila výhled na hospodářský růst pro letošní rok na 0,6 % a je pravděpodobné, že hospodářská aktivita zůstane v blízkém horizontu utlumená.

    V roce 2025 HDP podle ECB vzroste o 1,5 %. Právě vyznění nové prognózy s rychlejším odezníváním HICP inflace přispělo k tomu, že euro vůči americkému dolaru oslabilo zpět pod hladinu 1,09 USD/EUR a prudce reagovaly ceny vládních dluhopisů evropských zemí na krátkých i dlouhých splatnostech (pokles výnosů). Očekávání spojená s blížícím se snižováním úrokových sazeb v eurozóně však jsou však podle mě až příliš optimistická.

    Je evidentní, že HICP inflace zpomaluje a je zároveň jasné, že vysoké úrokové sazby v eurozóně nebudou na věky a ECB začne v dohledné době sazby snižovat. Zároveň však v eurozóně přetrvávají zvýšené domácí cenové tlaky, což na začátku letošního roku potvrzují např. indexy PMI ve službách. I s ohledem na nízkou nezaměstnanost v eurozóně je růst mezd poměrně robustní, což je pro ECB hlavní proinflační riziko, a to primárně skrz pomalejší odeznívání HICP inflace ve službách. Právě toto je důvod, proč si podle mě bude chtít ECB počkat na vývoj mezd v eurozóně za 1. čtvrtletí letošního roku a k prvnímu snížení úrokových sazeb se odhodlá až v červnu. Tento scénář podle mě potvrzuje i komunikace ECB, že rozhodování ECB bude odvislé od příchozích dat a nic nemění ani slova Ch. Lagardeové (prezidentka ECB) na tiskové konferenci, že v eurozóně probíhá dezinflace.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube