Akcenta logo

    Podíl nezaměstnaných osob (prosinec 2023)

    09. 01. 2024

    Image

    Podíl nezaměstnaných osob v prosinci vzrostl na 3,7 % z listopadových 3,5 %. Za nárůstem nezaměstnanosti v závěru loňského roku stála především negativní sezónnost. Zhruba v podobném rozsahu došlo k prosincovému nárůstu nezaměstnanosti i v předchozích letech. V souhrnu za celý rok 2023 činil podíl nezaměstnaných osob (PNO) 3,6 %, což je oproti roku 2022 s PNO 3,4 % jen marginální zvýšení.

    Pro celý loňský rok tak platilo, že se mírná recese tuzemské ekonomiky do situace na pracovním trhu promítala jen velmi umírněně a více prostřednictvím poklesu reálných mezd než nárůstem nezaměstnanosti.

    Zároveň v loňském prosinci došlo k dalšímu úbytku volných pracovních míst. Oproti listopadu o 6,9 tis. a v meziročním srovnání o 16,9 tis. Zároveň poprvé od loňského ledna došlo v prosinci k situaci, kdy počet nezaměstnaných (279,2 tis.) překročil počet volných pracovních míst (271,8 tis.). Za poklesem nabídky volných pracovních míst však podle mě stojí opět především negativní sezónnost a stagnující ekonomika v menší míře. Otázkou samozřejmě zůstává kvalita pracovních míst, když na více jak 70 % volných pracovních pozic je požadováno jen základní či nižší vzdělání. Podle experimentální statistiky ČSÚ bylo ve 3. čtvrtletí nabízeno 96,7 tis. volných pracovních míst.

    Na začátku letošního roku je nutné počítat s dalším nárůstem nezaměstnanosti s ohledem na negativní sezónnost a podíl nezaměstnaných osob se pravděpodobně vyšplhá lehce nad 4 %. Na opravdu výraznější nárůst sezónně očištěné nezaměstnanosti to však ani pro letošní rok nevypadá. Firmy napříč odvětvími si zatím většinou zaměstnance snaží držet a v průběhu letošního roku lze navíc očekávat postupné oživení české ekonomiky. Pro letošek je tak podle mě nutné počítat s dalším pozvolným nárůstem podílu nezaměstnaných osob ke 4 % a to v závislosti od síly oživení české ekonomiky.

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube