Akcenta logo

    Ranní zprávy 01.07.2024

    01. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí dle finálních dat vzrostl o 0,2 % k/k a o 0,3 % r/r. Růst peněžní zásoby M3 v květnu zpomalil na 5,3 % r/r.

    - Německo: Míra nezaměstnanosti se v červnu zvýšila na 6,0 %.

    - Polsko: Spotřebitelské ceny v červnu dle předběžného odhadu vzrostly o 0,1 % m/m a o 2,6 % r/r.

    - USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE v květnu vzrostl o 0,1 % m/m a o 2,6 % r/r. Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity v červnu dle finálních dat klesla na 68,2 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v závěru týdne nepodařilo umazat ztráty po čtvrtečním zasedání České národní banky (ČNB), kdy česká měna oslabila k hranici 25,0 CZK/EUR. V pátek koruna zakončila nad touto úrovní. Zveřejněna byla finální data o vývoji tuzemské ekonomiky v letošním 1. čtvrtletí. V mezikvartálním srovnání došlo k revizi směrem dolů z 0,3 % k/k na 0,2 % k/k, meziročně pak naopak hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl oproti původnímu odhadu o něco více (0,3 % r/r vs. odhad 0,2 % r/r). Český statistický úřad (ČSÚ) rovněž revidoval data za předešlé roky, např. dle zpřesněných údajů loni HDP klesl o 0,1 % (původní data -0,2 %).

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem koruna zprvu v dopoledních hodinách posilovala pod hladinu 23,35 CZK/USD, zisky však odevzdala a v souhrnu naopak oslabila. V závěru odpoledne probíhalo obchodování nad touto úrovní. Česká měna oslabila i vůči polskému zlotému a prohloubila tak čtvrteční ztráty. V pátek zakončila nad hladinou 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu podařilo posílit. Zatímco ráno se pohyboval na hladině 396,5 HUF/EUR, odpoledne zakončil na hladině 395 HUF/EUR. Na měnovém páru polského zlotého a eura se obchodovalo primárně v rozmezí 4,305 – 4,315 PLN/EUR. Polský zlotý v souhrnu mírně posílil.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru v závěru týdne probíhalo obchodování v širším okolí hladiny 1,070 USD/EUR. Zveřejněna byla květnová PCE inflace v USA, skončila však zcela v souladu s očekáváním (a to i v jádrové složce) a výraznější dopad na eurodolar tak neměla. PCE inflace v meziměsíčním srovnání stagnovala (a je tak nejníže za posledních 6 měsíců), meziročně pak růst zpomalil na 2,6 % r/r (v dubnu 2,7 % r/r), což je nejnižší hodnota od března 2021. V jádrové složce pak PCE inflace vzrostla o 0,1 % m/m (což je nejníže od listopadu 2023), meziročně rovněž o 2,6 % (nejníže od března 2021). Dnes ráno může euro výrazněji reagovat na výsledky 1. kolo parlamentních voleb ve Francii.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index PMI ve výrobním sektoru (červen), Plnění státního rozpočtu (červen)

    - Eurozóna: Index PMI ve výrobním sektoru – finální údaj (červen)

    - Německo: Index PMI ve výrobním sektoru – finální údaj (červen), Index spotřebitelských cen (červen)

    - Polsko: Index PMI ve výrobním sektoru (červen)

    - USA: Index PMI ve výrobním sektoru – finální údaj (červen), Index ISM ve výrobním sektoru (červen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube