Ranní zprávy 03.07.2024

    03. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Míra nezaměstnanosti v květnu setrvala na 6,4 %. Spotřebitelské ceny v červnu dle předběžného odhadu vzrostly o 0,2 % m/m a o 2,5 % r/r. Ceny v jádrové složce vzrostly o 0,3 % m/m a o 2,9 % r/r.

    - USA: Počet nově vytvořených pracovních míst JOLTS v květnu vzrostl na 8,14 mil.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se ani včera na měnovém páru s eurem nedařilo a prohloubila tak pondělní ztráty, kdy oslabila nad hladinu 25,10 CZK/EUR. V průběhu dne koruna oslabila až nad úroveň 25,20 CZK/EUR, část ztrát ale opět umazala a v závěru odpoledne se obchodovalo nad hladinou 25,15 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: Podobný vývoj bylo možné sledovat i vůči americkému dolaru. České měně se nepodařilo umazat pondělní ztráty a dále oslabila nad hladinu 23,40 CZK/USD. V průběhu dne zamířila až nad úroveň 23,50 CZK/USD, část ztrát se jí však podařilo umazat. Vůči polskému zlotému koruna zprvu posílila k hladině 5,81 CZK/PLN, zisky ale odevzdala a v souhrnu naopak mírně oslabila, když zakončila na úrovni 5,84 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint oslaboval k hladině 396,5 HUF/EUR, velkou část ztrát se mu ale podařilo umazat a v souhrnu tak oslabil jen mírně. Na konci odpoledne probíhalo obchodování na hladině 395 HUF/EUR. Podobný vývoj bylo možné sledovat také na měnovém páru polského zlotého a eura. Zlotý nejprve oslaboval k hladině 4,33 PLN/EUR, v průběhu odpoledne však v jeho případě převládl posilující trend a obchodování se přesunulo k úrovni 4,31 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru zprvu posiloval dolar, v odpoledních hodinách pak převládl posilující trend eura, v závěru odpoledne se obchodovalo mírně pod hladinou 1,075 USD/EUR. Počet nově vytvořených pracovních míst JOLTS za květen v USA sice překvapil vyšším nárůstem (8,14 mil. vs. odhad 7,91 mil.), za duben však naopak došlo k revizi směrem dolů (na 7,919 mil., což je nejméně za poslední 3 roky). Dle šéfky ECB Ch. Lagardeové je třeba více času na zhodnocení inflačních nejistot. Hlavní ekonom ECB P. Lane pak uvedl, že červnová data o inflaci nebudou dostačující pro zhodnocení otázek ohledně vývoje cen v sektoru služeb.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Kompozitní index PMI – finálně (červen), Index PMI v sektoru služeb – finálně (červen), Ceny průmyslových výrobců (květen)

    - Německo: Kompozitní index PMI – finálně (červen), Index PMI v sektoru služeb – finálně (červen)

    - Polsko: Zasedání tamní centrální banky (NBP)

    - USA: Tvorba pracovních míst v soukromém sektoru ADP (červen), Počet nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti (do 29.6.), Zahraniční obchod (květen), Kompozitní index PMI - finálně (červen), Index PMI v sektoru služeb - finálně (červen), Průmyslové zakázky (květen), Index ISM v sektoru služeb (červen), Záznam ze zasedání Fedu.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube