Ranní zprávy 04.07.2024

    04. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index PMI v sektoru služeb v červnu finálně poklesl na 52,8 z květnových 53,2 bodu a kompozitní PMI (služby a výroba) poklesl na 50,9 z květnových 52,2 bodu. Ceny průmyslových výrobců v květnu -0,2 % m/m a -4,2 % r/r.

    - Polsko: Polská centrální banka (NBP) ponechala úrokové sazby beze změny – hlavní sazba setrvává na 5,75 %.

    - USA: Zaměstnanost v soukromém sektoru podle agentury ADP v červnu vzrostla o 150 tis. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 29/6 činily 238 tis. Obchodní bilance v květnu skončila schodkem 75,1 mld. dolarů. Průmyslové zakázky v květnu -0,5 % m/m. Index ISM v sektoru služeb v červnu poklesl na 48,8 z květnových 53,8 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna se včera vůči euru pohybovala těsně pod hladinou 25,20 CZK/EUR, ale v průběhu odpoledne v návaznosti na slabší čísla z USA dokázala mírně posílit (25,15 CZK/EUR). Ve srovnání s předchozími dny si tak již další ztráty nepřipsala. Z pohledu domácích makroekonomických statistik byla středa nezajímavá. Dnes budou zveřejněna květnová čísla z maloobchodu, ale nepředpokládáme, že by na ně koruna významněji reagovala. Koruna tak bude ve druhé polovině týdne především ve vleku zahraničních událostí, přičemž hladina 25,20 CZK/EUR může pro českou měnu představovat oporou před dalším oslabením.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru ve středu koruna posílila pod hladinu 23,30 CZK/USD, když pozitivně reagovala na vývoj na eurodolaru (posílení eura). Vůči polskému zlotému koruna opět oslabila a obchodování se přesunulo k úrovni 5,85 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint vůči euru pohyboval v širším okolí hladiny 395 HUF/EUR. Polský zlotý posílil pod hladinu 4,30 PLN/EUR. Polská centrální banka (NBP) na včerejším zasedání nepřekvapivě ponechala úrokové sazby beze změny. V nové prognóze NBP zvýšila odhad CPI inflace pro letošek na 3,7 % a pro rok 2025 na 5,3 %.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve středu euro výrazněji posílilo v návaznosti na mírně slabší čísla z amerického pracovního trhu (ADP, žádosti o podporu v nezaměstnanosti) a především na překvapivě silný pokles červnového indexu ISM ve službách (především prudký pokles nových zakázek). V závěru středečního odpoledne se obchodovalo lehce nad hladinou 1,08 USD/EUR. Dnes je v USA státní svátek (Den nezávislosti), tamní trhy jsou zavřené a tím pádem lze očekávat, že i obchodování na eurodolaru bude během dneška utlumené, a to především v odpoledních hodinách. S výraznějšími pohyby na eurodolaru je však nutné počítat v pátek odpoledne, a to hlavně v návaznosti na červnové statistiky z amerického pracovního trhu (NFP).

    Očekávaná data a události

    - ČR: Maloobchodní tržby (květen)

    - Eurozóna: Index PMI ve stavebnictví (červen), Záznam z červnového zasedání Evropské centrální banky

    - Německo: Průmyslové zakázky (květen), Index PMI ve stavebnictví (červen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube