Ranní zprávy 08.07.2024

    08. 07. 2024

    Image

    Klíčové události 

    • ČR: Maloobchodní tržby v květnu klesly o 0,1 % m/m, meziročně vzrostly o 4,4 %. 
    • Eurozóna: Maloobchodní tržby v květnu vzrostly o 0,1 % m/m a o 0,3 % r/r. 
    • Německo: Průmyslové zakázky v květnu klesly o 1,6 % m/m. Průmyslová produkce v květnu klesla o 2,5 % m/m.  
    • USA: V červnu bylo vytvořeno 206 tis. pracovních míst NFP: Míra nezaměstnanosti v červnu vzrostla na 4,1 %. 

    Vývoj na devizovém trhu  

    • EURCZK: Česká koruna ve čtvrtek posilovala pod hladinu 25,15 CZK/EUR, v páteční sváteční den se však obchodování opět přesunulo nad tuto úroveň. V souhrnu tak mírně oslabila. Květnová čísla z maloobchodu zaostala za očekáváním a nedokázala kompenzovat slabší tržby za duben. Zatímco v 1. čtvrtletí letošního roku byl zřetelný svižný růst maloobchodních tržeb, tak v posledních 3 měsících (březen – květen) maloobchodní tržby v meziměsíčním srovnání de facto stagnují. Začíná se tak podle našeho názoru ukazovat, že rychlé oživení maloobchodu ze začátku letošního roku zatím není udržitelné. Co stojí za stagnací maloobchodu v posledních třech měsících? Spotřebitelská důvěra dosáhla vrcholu v dubnu a od té doby mírně poklesla. Stále přitom platí, že české domácnosti jsou zatím poměrně opatrné, co se týče velkých nákupů. Možným vysvětlením je i přesun poptávky ze zboží více do služeb. A v neposlední řadě k určitému tlumení spotřeby domácností přispívá i měnová politika ČNB s vyššími sazbami.  
    • USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem si koruna v souhrnu udržela předešlé zisky, když v závěru týdne opět zakončila pod hladinou 23,30 CZK/USD. Vůči polskému zlotému se české měně naopak nedařilo a již od čtvrtečního rána převážně oslabovala, později umazala jen část ztrát. Na konci pátečního odpoledne se obchodovalo nad hladinou 5,85 CZK/PLN.  
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu v závěru týdne dařilo. Zatímco ve čtvrtek ráno se pohyboval nad hladinou 394 HUF/EUR, v pátek zavíral v blízkosti úrovně 392,5 HUF/EUR. Polský zlotý si vůči společné evropské měně udržel předešlé zisky a v pátek odpoledne se obchodovalo v blízkosti hladiny 4,285 PLN/EUR.   
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru v souhrnu mírně posílilo euro, v pátek odpoledne se obchodovalo nad hladinou 1,080 USD/EUR. Páteční statistiky z amerického trhu přinesly poněkud smíšený dojem. Počet pracovních míst NFP sice v červnu překonal tržní očekávání (206 tis. vs. odhad 190 tis.), květnová data však byla výrazně revidována směrem dolů (na 218 tis. z původních 272 tis.). Došlo také k revizi směrem dolů u dubnových dat, a to o 52 tis. pracovních míst. Míra nezaměstnanosti mírně vzrostla na 4,1 % a je tak nejvyšší od listopadu 2021 (tržní očekávání stagnace na 4,0 %). Tyto statistiky tak ukazují, že americký trh práce je i nadále silný, objevují se však známky postupného ochlazování. Dnes ráno může euro výrazněji reagovat na výsledky 2. kola parlamentních voleb ve Francii.  

    Očekávaná data a události 

    • ČR: Průmyslová a stavební produkce (květen), Zahraniční obchod (květen) 
    • Německo: Zahraniční obchod (květen) 
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube