Akcenta logo

    Ranní zprávy 10.05.2024

    10. 5. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Maloobchodní tržby v březnu vzrostly o 1,3 % m/m a o 6,1 % r/r a za celé 1. čtvrtletí o 1,9 % k/k.

    - Polsko: Polská centrální banka ponechala úrokové sazby beze změny – hlavní sazba setrvává na úrovni 5,75 %.

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 4/5 vzrostly na 231 tis. a čtyřtýdenní průměr žádostí se díky tomu zvýšil na 215 tis.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek posílila a zamířila hlouběji pod hranici 25 CZK/EUR. V závěru čtvrtečního odpoledne se pohybovala těsně nad hladinou 24,90 CZK/EUR (nejsilnější hodnota koruny za poslední tři měsíce). Z domácích makrostatistik stály za pozornost maloobchodní tržby, které v březnu oproti únoru vzrostly o výrazných 1,3 % a v meziročním srovnání se reálně zvýšily o 6,1 %. Maloobchod tak v březnu více než korigoval slabší tržby za únor. V souhrnu za 1. čtvrtletí maloobchodní tržby bez automobilů ve stálých cenách oproti 4. čtvrtletí loňského roku vzrostly o 1,9 %. Oživení maloobchodu v posledních dvou čtvrtletích, a především od začátku letošního roku je evidentní a souvisí především s ústupem inflace a obnoveným reálným růstem mezd. Silné oživení domácí poptávky zároveň představuje určité riziko pro Českou národní banku (ČNB). Odeznívání inflace ve službách totiž díky sílícímu spotřebitelskému apetitu může probíhat pomaleji, než ČNB očekává.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru včera koruna posílila těsně nad hladinu 23,10 CZK/USD v závěru odpoledne a vůči polskému zlotému se pohybovala lehce nad hladinou 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru posílil pod hladinu 388 HUF/EUR. Polský zlotý posílil pod hladinu 4,29 PLN/EUR. Polská centrální banka (NBP) podle předpokladů ponechala úrokové sazby beze změny a ani v komentáři po zasedání nezaznělo nic nového. Riziko skokového nárůstu inflace (elektřina) od 3. čtvrtletí přetrvává v Polsku přetrvává.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru ve čtvrtek dopoledne dolar vůči euru mírně posiloval a obchodovalo se kolem hladiny 1,073 USD/EUR. Po slabších týdenních číslech z amerického pracovního trhu však dolar skokově oslabil a ke konci čtvrtečního odpoledne se pohyboval kolem hladiny 1,078 USD/EUR. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 4/5 překvapivě vzrostly na 231 tis., což je nejvyšší hodnota od loňského srpna. Čtyřtýdenní průměr žádostí se díky tomu zvýšil na 215 tis., což je nejvyšší hodnota od konce února. Vysokou citlivost dolaru na čísla z pracovního trhu lze vysvětlit tím, že řada amerických centrálních bankéřů podmiňuje udržitelné zpomalení inflace ke 2 % oslabením poptávky a ochlazením silného pracovního trhu. Zároveň je nutné zmínit, že jedna vlaštovka ještě jaro nedělá a v posledních měsících jsme mohli několikrát vidět výraznější nárůst týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který však byl následně kompenzován jejich poklesem.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Podíl nezaměstnaných osob (duben)

    - Eurozóna: Záznam z dubnového zasedání Evropské centrální banky

    - Maďarsko: Index spotřebitelských cen (duben)

    - USA: Spotřebitelská důvěra pode průzkumu Michiganské univerzity (květen) – předběžný odhad, Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Bowmanová, Goolsbee, Barr

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube