Ranní zprávy 10.07.2024

    10. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Podíl nezaměstnaných osob v červnu setrval na 3,6 %. Devizové rezervy ČNB na konci června vykázaly přebytek ve výši 136,91 mld. eur.

    - Maďarsko: Spotřebitelské ceny v červnu vzrostly o 3,7 % r/r, meziměsíčně stagnovaly.

    - USA: Index optimismu mezi malými podniky NFIB v červnu vzrostl na 91,5 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem nedařilo. Již od ranních hodin v jejím případě převažoval oslabující trend. Zatímco ještě ráno se obchodovalo pod hladinou 25,20 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila nad úrovní 25,25 CZK/EUR a je tak nejslabší od konce dubna. Podíl nezaměstnaných osob (PNO) sice v červnu mírně poklesl, ale po zaokrouhlení na jedno desetinné místo stagnoval na 3,6 %. Červen a celkově čísla za 2. čtvrtletí naznačují pokračující lehké ochlazování tuzemského pracovního trhu s mírnějším poklesem uchazečů o zaměstnání, než je na jaře obvyklé. Meziročně je PNO vyšší, když loni v červnu činil 3,4 %. Od loňského prosince pak na tuzemském pracovním trhu počet nezaměstnaných mírně převyšuje počet nabízených volných pracovních míst, což platilo i pro letošní červen. Během léta lze očekávat mírný nárůst nezaměstnanosti vzhledem k sezónním faktorům a k utlumenějším pohybům na pracovním trhu.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruně rovněž nedařilo. I na tomto měnovém páru již od ranních hodin převážně oslabovala a postupně zamířila z hladiny 23,25 CZK/USD nad úroveň 23,35 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým pak včera prohloubila pondělní ztráty a oslabila z hladiny 5,90 CZK/PLN na úroveň 5,93 CZK/PLN na konci odpoledne. Pohybuje se tak na svých bezmála tříměsíčních minimech.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nepodařilo umazat pondělní ztráty. V dopoledních hodinách oslabil na hladinu 396,5 HUF/EUR a pozdější zisky nestačily ani na umazání těchto ztrát. V závěru včerejšího odpoledne se pohyboval mírně nad úrovní 394,5 HUF/EUR. Maďarská CPI inflace v červnu nečekaně zvolnila na 3,7 % r/r, ačkoli trh odhadoval stagnaci na 4,0 % r/r. Polskému zlotému se naopak vůči společné evropské měně dařilo a navázal tak na pondělní zisky. V závěru odpoledne se obchodovalo na hladině 4,26 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru si v souhrnu mírné zisky připsal americký dolar, když zakončil na hladině 1,082 USD/EUR. Se svým projevem vystoupil šéf Fedu J. Powell. Ačkoli opět nebyl příliš konkrétní, z jeho projevu vyplynulo, že si je Fed stále více vědom narůstajících rizik – nejenom v souvislosti s inflací, ale také s postupným ochlazováním trhu práce (z posledních dat je patrný zpomalující měsíční trend počtu nových pracovních míst, mírně také vzrostla míra nezaměstnanosti). Opět zdůraznil, že je třeba více dat pro posílení důvěry Fedu, že inflace směřuje k cíli. Velmi důležitá tak budou červnová data o spotřebitelské inflaci v USA zveřejněná zítra (11/7).

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index spotřebitelských cen (červen)

    - USA: Projev členů Fedu (Powell, Bowmanová, Goolsbee)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube