Akcenta logo

    Ranní zprávy 14.05.2024

    14. 05. 2024

    Image

    Klíčové události

    • ČR: Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 0,7 % m/m a v meziročním srovnání inflace zrychlila na 2,9 % z březnových 2,0 %. V jádrové složce meziroční růst inflace setrval na 2,6 %.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: Koruna vůči euru na začátku nového týdne skokově posílila pod hladinu 24,80 CZK/EUR, kde se následně pohybovala i po zbytek dne. Impulsem pro korunu byl rychlejší růst dubnové spotřebitelské inflace. To na první pohled může vypadat jako paradox, ale vysvětlení je poměrně jednoduché. Vyšší dubnová inflace oproti prognóze České národní banky (ČNB) totiž zvyšuje pravděpodobnost, že ČNB v červnu sníží úrokové sazby jen o 0,25 bazických bodů a v případě dalšího vzedmutí inflace v květnu může ČNB snižování sazeb dokonce dočasně pozastavit. A právě výhled na úrokové sazby, respektive relativní budoucí vývoj sazeb v ČR vůči eurozóně, přináší podporu koruně. Nejprve na začátku května od nové prognózy ČNB (trajektorie sazeb) a nyní od dubnové inflace. Zpět k dubnové inflaci. Ta bohužel ukázala, že obavy z jejího opětovného zrychlení jsou oprávněné. Problémem je především přetrvávající vyšší inflace ve službách, kterou v dubnu doprovodilo meziměsíční zdražení potravin. Právě struktura inflace se stále vysokým meziměsíčním i meziročním růstem cen služeb je zrádná v tom, že stačí cenový obrat u volatilních položek spotřebního koše jakou jsou potraviny a meziroční tempo inflace prudce vyskočí. Pro letošní rok počítáme s tím, že se spotřebitelská inflace poroste v rozmezí 2,1 – 2,7 %.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna v pondělí poměrně razantně posílila a zamířila pod hranici 23 CZK/USD (kombinace posílení koruny v reakci na inflaci + vývoj na eurodolaru). Vůči polskému zlotému koruna posílila pod hladinu 5,80 CZK/PLN, výraznější zisky si však nepřipsala.
    • EURHUF & EURPLN: Zbylé středoevropské měny v pondělí vůči euru rovněž posilovaly. Maďarský forint zamířil pod hladinu 387 HUF/EUR a polský zlotý zpět pod úroveň 4,29 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru v úvodu týdne euro vůči dolaru posílilo a ke konci odpoledne zamířilo lehce nad hladinu 1,08 USD/EUR. Makroekonomický kalendář v eurozóně i v USA byl včera nezajímavý (výjimkou růst inflačních očekávání spotřebitelů v USA na 3,3 %). Klíčovou statistikou týdne bude dubnová CPI inflace v USA (15/5) a její zveřejnění bude velmi pravděpodobně doprovázeno silnou tržní reakcí. Již dnes však může eurodolar výrazněji reagovat na dubnovou PPI inflaci v USA a později odpoledne navíc vystoupí šéf amerického Fedu J. Powell.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Běžný účet platební bilance (březen)
    • Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (květen)
    • Německo: Index spotřebitelských cen (duben) - finálně
    • USA: Index optimismu mezi malými podniky NFIB (duben), Index cen průmyslových výrobců (duben), Projevy centrálních bankéřů (Fed) – J. Powell
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube