Akcenta logo

    Ranní zprávy 16.07.2024

    16. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Běžný účet platební bilance na konci května skončil schodkem ve výši 14,67 mld. Kč.

    - Eurozóna: Průmyslová produkce v květnu klesla o 0,6 % m/m a o 2,9 % r/r.

    - Polsko: Spotřebitelské ceny v červnu dle finálních dat vzrostly o 0,1 % m/m a o 2,6 % r/r. Bilance zahraničního obchodu skončila v květnu schodkem ve výši 613 mil. eur.

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí New Yorku v červenci klesl na -6,6 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v úvodu týdne na měnovém páru s eurem nedařilo, a to i za absence významnějších makroekonomických statistik. Zatímco ráno se obchodovalo pod hladinou 25,35 CZK/EUR, postupně koruna zamířila až nad úroveň 25,40 CZK/EUR. V závěru odpoledne se jí podařilo umazat jen část ztrát a obchodovalo se na této hladině.

    - USDCZK & PLNCZK: Ztráty si česká měna připsala také vůči americkému dolaru. Oslabila mírně nad hladinu 23,25 CZK/USD. V průběhu dne krátce zamířila nad úroveň 23,30 CZK/USD, část ztrát se jí ale podařilo umazat. Na měnovém páru s polským zlotým česká koruna oslabila z hladiny 5,95 CZK/PLN k úrovni 5,98 CZK/PLN, na konci odpoledne umazala jen část ztrát a obchodovalo se na hladině 5,97 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu vůči euru dařilo a navázal tak na své zisky z konce minulého týdne. Podařilo se mu posílit z hladiny 393 HUF/EUR mírně nad úroveň 390,5 HUF/EUR. Polský zlotý na měnovém páru s eurem včera posílil jen mírně, v závěru odpoledne se pohyboval na hladině 4,25 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru v souhrnu mírně posílilo euro, v závěru odpoledne se obchodovalo na hladině 1,092 USD/EUR, euro si tak udrželo předešlé zisky. Sobotní pokus o atentát na amerického exprezidenta D. Trumpa neměl na obchodování na eurodolaru zásadní vliv. Zveřejněna byla data z evropského průmyslu, když květnová průmyslová produkce v eurozóně klesla v meziměsíčním i meziročním srovnání, meziročně se pak pokles mírně zpomalil z dubnových 3,1 % r/r (což však neplatí pro data z EU, kdy naopak došlo ke zrychlení na 2,5 % r/r z dubnových 2,1 % r/r).

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (červenec), Zahraniční obchod (květen)

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW (červenec)

    - Polsko: Index spotřebitelských cen – jádrová složka (červen)

    - USA: Maloobchodní tržby (červen), Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB (červenec)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube