Akcenta logo

    Ranní zprávy 17.07.2024

    17. 07. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW v červenci klesl na 43,7 b. Bilance zahraničního obchodu skončila v květnu přebytkem ve výši 13,9 mld. eur.

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW v červenci klesl na 41,8 b. Dílčí index hodnocení současné situace vzrostl na -68,9 b.

    - Polsko: Růst spotřebitelských cen v jádrové složce v červnu zpomalil na 3,6 % r/r.

    - USA: Maloobchodní tržby v červnu vzrostly o 2,3 % r/r, meziměsíčně stagnovaly. Index vývoje na trhu nemovitostí NAHB v červenci klesl na 42,0 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera za absence tuzemských makroekonomických statistik dařilo. Již od ranních hodin v jejím případě převládal posilující trend. Zatímco ráno se obchodovalo nad hladinou 25,35 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila pod touto úrovní. Podařilo se jí tak umazat pondělní ztráty.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru pak česká měna naopak mírně oslabila. V dopoledních hodinách sice mířila pod hladinu 23,25 CZK/USD, zisky však odevzdala a na konci včerejšího odpoledne se pohybovala na úrovni 23,30 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým si česká měna dokázala připsat zisky, když v průběhu celého dne převážně posilovala. Zatímco ráno se obchodovalo nad hladinou 5,95 CZK/PLN, odpoledne koruna zakončila na úrovni 5,92 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint vůči euru odevzdal pondělní zisky a zamířil nad hladinu 392 HUF/EUR. Polskému se rovněž nedařilo, zatímco ráno se pohyboval na hladině 4,25 PLN/EUR, v závěru odpoledne probíhalo obchodování na úrovni 4,28 PLN/EUR. Zlotý se tak nachází na týdenních minimech. Polská spotřebitelská inflace v jádrové složce v červnu zpomalila více, než se čekalo, a to na 3,6 % r/r, zatímco trh odhadoval poklesl na 3,7 % r/r.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americké měně. Zatímco zprvu převládalo obchodování v blízkosti hladiny 1,090 USD/EUR, po zveřejnění amerických maloobchodních tržeb dolar posílil pod tuto úroveň, kde se obchodovalo i na konci odpoledne. Tržby z amerického maloobchodu totiž příjemně překvapily. V červnu meziměsíčně stagnovaly, ačkoli trh odhadoval poklesl o 0,3 %, data za květen byla zároveň revidována směrem nahoru (z 0,1 % m/m na 0,3 % m/m). Výrazným nárůstem překvapily také tržby v tzv. kontrolní skupině, které jsou klíčové z hlediska výpočtu HDP, které vzrostly o 0,9 % m/m (nejvíce od dubna 2023).

    Očekávaná data a události

    - ČR: Ceny průmyslových výrobců (červen)

    - Eurozóna: Index spotřebitelských cen – finální údaj (červen)

    - USA: Stavební povolení, zahájené stavby domů (červen), Průmyslová produkce (červen), Béžová kniha Fedu

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube