Akcenta logo

    Ranní zprávy 21.02.2024

    22. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance skončil v prosinci přebytkem ve výši 32,0 mld. eur.

    - Polsko: Ceny průmyslových výrobců v lednu klesly o 9,0 % r/r. Průmyslová produkce v lednu vzrostla o 1,6 % r/r. Zaměstnanost v lednu klesla o 0,2 % r/r. Růst mezd v soukromém sektoru v lednu zrychlil na 12,8 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se včera na měnovém páru s eurem dařilo. Zisky si dokázala připsat zejména v průběhu odpoledne. Zatímco ještě ráno se obchodovalo nad hladinou 25,45 CZK/EUR, odpoledne koruna zakončila na hladině 25,37 CZK/EUR. Posílila tak za absence tuzemských makroekonomických statistik. V souhrnu však umazala jen malou část předešlých ztrát.

    - USDCZK & PLNCZK: Česká měna si dokázala připsat zisky také vůči americkému dolaru. V jejím případě převládal v průběhu celého dne posilující trend, postupně zamířila z hladiny 23,65 CZK/USD pod úroveň 23,45 CZK/USD v závěru odpoledne. Na měnovém páru s polským zlotým posílila jen mírně, když zakončila na hladině 5,87 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se dařilo také maďarskému forintu. Již od dopoledních hodin v jeho případě převládal posilující trend, posílil z hladiny 389 HUF/EUR do blízkosti úrovně 387,5 HUF/EUR. Zisky si vůči společné evropské měně dokázal připsat také polský zlotý, který sice zprvu dopoledne oslabil nad hladinu 4,33 PLN/EUR, odpoledne však směřoval k úrovni 4,315 PLN/EUR. Zveřejněny byly lednové statistiky z polského pracovního trhu. Růst mezd v soukromém sektoru meziročně zrychlil z prosincových 9,6 % r/r na 12,8 % r/r v lednu (tržní odhad 11,0 % r/r). Jde o nejvyšší nárůst mezd od října 2023. Zaměstnanost v soukromém sektoru pak již čtvrtý měsíc v řadě klesla, pokles se oproti prosinci mírně prohloubil na -0,2 % r/r. Aktuální data z polského průmyslu pak ukazují, že produkce v lednu vzrostla o 1,6 % r/r, ačkoli trh odhadoval 3,1% nárůst. Nutno však podotknout, že růst přišel po předešlých dvou měsících poklesu.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo euru, které posílilo z hladiny 1,077 USD/EUR na úroveň 1,084 USD/EUR. Odpoledne část zisků odevzdalo a obchodovalo se na hladině 1,082 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Spotřebitelská důvěra – předběžný odhad (únor)

    - USA: Záznam ze zasedání Fedu

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube