Ranní zprávy 21.10.2024

    21. 10. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Běžný účet platební bilance skončil v srpnu přebytkem ve výši 31,5 mld. eur.

    - USA: Počet vydaných stavebních povolení v září klesl o 2,9 % m/m. Počet zahájených staveb domů v září klesl o 0,5 % m/m.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Na měnovém páru české koruny a eura se v závěru týdne obchodovalo v rozmezí 25,20 – 25,25 CZK/EUR. Česká měna v souhrnu i za absence tuzemských makroekonomických statistik mírně posílila, v závěru pátečního odpoledne probíhalo obchodování na hladině 25,22 CZK/EUR. Domácí makroekonomický kalendář bude i dnes prázdný. Za pozornost bude v tomto týdnu stát říjnový konjunkturální průzkum.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se české měně dařilo a dokázala tak umazat čtvrteční ztráty po zasedání Evropské centrální banky (ECB). Zakončila pod hladinou 23,25 CZK/USD. Později odpoledne pak zamířila k úrovni 23,20 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým pak koruna mírně oslabila, v závěru odpoledne se obchodovalo nad hladinou 5,85 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn si maďarský forint udržel předešlé zisky vůči euru a zavíral na hranici 400 HUF/EUR. Polský zlotý pak vůči společné evropské měně dokázal umazat část předešlých ztrát a odpoledne se obchodování přesunulo pod hladinu 4,305 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v závěru týdne dařilo euru. V průběhu dne posílilo k hladině 1,087 USD/EUR, v závěru odpoledne se pohybovalo pod touto úrovní. Nepříjemně v pátek překvapily statistiky z amerického trhu s nemovitostmi. Propad v tomto odvětví byl výraznější, než se čekalo. Počet vydaných stavebních povolení v září klesl o 2,9 % m/m (tržní odhad -0,7 % m/m, v srpnu +4,6 % m/m). Zklamal také počet zahájených staveb, který v září klesl o 0,5 % m/m (tržní odhad -0,4 % m/m, v srpnu revidovaných +7,8 % m/m).

    Očekávaná data a události

    - Německo: Ceny průmyslových výrobců (září)

    - Polsko: Mzdy v soukromém sektoru (září), Růst zaměstnanosti v soukromém sektoru (září), Průmyslová produkce (září), Ceny průmyslových výrobců (září)

    - USA: Projevy členů Fedu (Kashkari, Loganová, Dalyová)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube