Ranní zprávy 25.06.2024

    25. 06. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Z červnového konjunkturálního průzkumu vyplývá, že souhrnný indikátor důvěry, respektive takzvaný indikátor ekonomického sentimentu, se meziměsíčně zvýšil o 1,6 bodu na hodnotu rovných 98 bodů. Indikátor důvěry podnikatelů narostl o dva body na úroveň 97,4 bodu, zatímco indikátor důvěry spotřebitelů naopak o 0,6 bodu poklesl. Jeho současná hodnota tak nyní činí 101 bodů.

    - Německo: Index podnikatelského klimatu Ifo se aktuálně nachází na hladině 88,6 bodu.

    - Polsko: Maloobchodní tržby v květnu meziročně vzrostly o 5,4 procenta. Peněžní nabídka M3 se v témže měsíci navýšila o rovných osm procent.

    - USA: Index výrobní aktivity v okolí Dallasu má aktuálně hodnotu -15,1 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Důvěra domácích ekonomických subjektů v červnu oproti květnu vzrostla o 1,6 bodu na hodnotu 98,0. Jedná se o nejvyšší hodnotu důvěry (souhrnného indikátoru důvěry) za poslední dva roky, čímž se tak potvrzuje pokračující oživování tuzemské ekonomiky ve druhém čtvrtletí. Zároveň je však třeba dodat, že v červnu k růstu důvěry přispíval výhradně podnikatelský sektor a de facto jen průmysl, zatímco důvěra mezi spotřebiteli meziměsíčně mírně poklesla. Podniky v průmyslu jsou v červnu vůbec zatím nejoptimističtější z celého letošního roku, i když jejich důvěra je stále mírně pod loňským prosincem. Naneštěstí je ale potřeba zdůraznit, že slabší červnový index PMI ve výrobě v Německu další rychlý růst důvěry tuzemských průmyslových podniků příliš nepodporuje. A jak vypadal včerejší vývoj na devizových trzích? Koruna poslední červnový týden začala úspěšně, na měnovém páru s jednotnou evropskou měnou posílila o šest haléřů na úroveň 24,89 CZK/EUR.

    - USDCZK & PLNCZK: Velice podobný vývoj byl k vidění také na měnovém páru koruny a amerického dolaru. Také zde totiž koruna posilovala v podstatě po celý den a také zde si poměrně dost polepšila, konkrétně se jednalo o rovných 10 haléřů. Zavírací kurz činil 23,20 CZK/USD. Jediným trhem, kde koruna včera zaváhala, byl trh s polským zlotým. Na něm oslabila k úrovni 5,79 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Vůči euru se včera zadařilo také maďarskému forintu. Ačkoliv v průběhu dne několikrát zaváhal, dokázal posílit až na úroveň 395,3 HUF/EUR. Jednotná evropská měna se musela při pondělku sklonit i před polským zlotým. Z ranních 4,327 PLN/EUR se na konci dne stalo 4,298 PLN/EUR.

    - EURUSD: Alespoň částečně si euro spravilo chuť svým výkonem vůči dolaru. Posilovalo takřka celý den a navýšilo hodnotu směnného kurzu na 1,073 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Polsko: Míra nezaměstnanosti (květen).

    - USA: Ceny nemovitostí (duben), spotřebitelská důvěra, index výrobní aktivity z okolí Richmondu (obojí červen).

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube