Akcenta logo

    Ranní zprávy 26.06.2024

    26. 06. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Polsko: Míra nezaměstnanosti se v květnu snížila na 5,0 %.
    • USA: Index cen nemovitostí v dubnu vzrostl o 0,2 % m/m a o 6,3 % r/r. Spotřebitelská důvěra CB se v červnu snížila na 100,4 b. Index výrobní aktivity v okolí Richmondu v červnu klesl na -10 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se včera podařilo na měnovém páru s eurem mírně posílit, a to i za absence tuzemských makroekonomických statistik. Zprvu sice v dopoledních hodinách oslabovala nad hladinu 24,85 CZK/EUR, ztráty však později umazala a v závěru odpoledne se obchodovalo pod touto úrovní.
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru si česká měna udržela většinu pondělních zisků, kdy posílila k hladině 23,20 CZK/USD. Včera odpoledne zakončila jen mírně nad touto úrovní. Na měnovém páru s polským zlotým se koruně podařilo umazat většinu pondělních ztrát, v závěru odpoledne se pohybovala na úrovni 5,77 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se nedařilo maďarskému forintu, který odevzdal velkou část pondělních zisků a na konci odpoledne se obchodovalo na hladině 396 HUF/EUR. Polský zlotý vůči společné evropské měně včera oslabil pouze mírně, když zavíral na úrovni 4,30 PLN/EUR.
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru se dařilo americkému dolaru. Zatímco v ranních hodinách se obchodovalo mírně pod hladinou 1,075 USD/EUR, odpoledne společná evropská měna zakončila na úrovni 1,070 USD/EUR. Zveřejněny byly pouze makroekonomické statistiky z USA, za pozornost stála červnová důvěra amerických spotřebitelů. Ta se snížila na 100,4 b. (tržní odhad 100,0 b.), zároveň došlo k revizi květnových dat (ze 102,0 b. na 101,3 b.). Co se týče hodnocení současné situace, došlo k mírnému zlepšení (ze 140,8 b. na 141,5 b.), ve složce očekávání však naopak bylo zaznamenáno zhoršení (ze 74,9 b. na 73,0 b.). Index očekávání se tak nachází pod 80bodovou hranicí (hodnota, která obvykle signalizuje recesi) již po dobou 5 měsíců. Určitý optimismus spotřebitelů, co se týče současné situace vychází především ze síly pracovního trhu – pokud by ale v tomto ohledu došlo ke zhoršení, důvěra spotřebitelů by se mohla snížit výrazněji.

    Očekávaná data a události

    • Německo: Spotřebitelská důvěra dle agentury GfK (červenec)
    • USA: Vydaná stavební povolení – finální údaj (květen), Prodeje novostaveb (květen)
    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube