Akcenta logo

    Ranní zprávy 27.02.2024

    27. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    • Eurozóna: Prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová se ve svém pondělním projevu nechala slyšet, že navzdory stagnující ekonomice zůstává zdejší trh práce velmi odolný. Zdůraznila, že prosincová 6,4procentní míra nezaměstnanosti představuje v rámci eurozóny historická minima a že k poklesu dochází i na straně inflace, jejíž hodnota činila v lednu 2,8 procenta meziročně. Nejinak by tomu přitom podle ní mělo být i v příštích měsících.
    • USA: Prodeje novostaveb v lednu meziměsíčně vzrostly o 1,5 procenta, počet vydaných stavebních povolení nicméně dle finálního lednového údaje meziměsíčně o 0,3 procenta poklesl. Únorový index výrobní aktivity v okolí Dallasu se aktuálně pohybuje na úrovni -11,3 bodu.

    Vývoj na devizovém trhu

    • EURCZK: České koruně se, podobně jako naposledy, vstup do nového obchodního týdne příliš nevydařil a na měnovém páru s eurem si pohoršila. Jestliže časně z rána měl její kurz vůči jednotné evropské měně hodnotu 25,31 CZK/EUR, pozdě odpoledne na tom byla o celých osm haléřů hůře.
    • USDCZK & PLNCZK: V případě devizového trhu, na kterém se koruna směňuje za americký dolar a naopak, se dlouhou dobu zdálo, že si česká měna polepší, jenže nakonec ztratila i zde. Neúspěch se dostavil zejména v posledních dvou hodinách obchodování, během nichž musela odepsat tři haléře, což znamenalo kurz 23,40 CZK/USD. Aby toho nebylo málo, porážka se dostavila rovněž na posledním námi sledovaném „korunovém“ páru - tedy páru s polským zlotým. Zde sice česká měna své nezdary částečně kompenzovala, ovšem i tak si ve výsledku pohoršila a její kurz se navýšil na úroveň 5,89 CZK/PLN.
    • EURHUF & EURPLN: Ani další středoevropská měna na tom v pondělí nebyla o moc lépe. Ve prospěch eura ztrácel půdu pod nohami rovněž maďarský forint. Na tamních trzích je euro s kurzem 389,7 HUF/EUR aktuálně k mání nejdráže za poslední týden. Svoji dominanci euro během včerejška potvrdilo také na měnovém páru s polským zlotým. Zlotý sice značnou část dne posiloval, jenže nakonec se trend obrátil a euro ze vzájemného klání vzešlo jako vítěz, když posílilo na úroveň 4,310 PLN/EUR.
    • EURUSD: Jasný průběh měl i eurodolar, přičemž i zde vládla první jmenovaná měna. Ta si včera polepšila na hranici 1,085 USD/EUR, tedy zhruba na stejnou úroveň, na jaké se nacházela ve čtvrtek.

    Očekávaná data a události

    • Eurozóna: Peněžní nabídka M3 (leden).
    • USA: Objednávky zboží dlouhodobé potřeby (leden), spotřebitelská důvěra, index výrobní aktivity z okolí Richmondu (obojí únor).
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube