Akcenta logo

    Ranní zprávy 28.02.2024

    28. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Eurozóna: Růst peněžní nabídky M3 v lednu zpomalil na 0,1 % r/r.

    - Německo: Spotřebitelská důvěra dle agentury GfK v březnu roste na -29,0 b. (z revidovaných -29,6 b. v únoru).

    - Maďarsko: Tamní centrální banka (MNB) snížila sazby o 100 bazických bodů, hlavní sazba je tak na úrovni 9,0 %.

    - USA: Objednávky zboží dlouhodobé potřeby v lednu klesly o 6,1 % m/m. Index cen nemovitostí v prosinci vzrostl o 0,1 % m/m a o 6,6 % r/r. Spotřebitelská důvěra CB v únoru klesla na 106,7 b. (z revidovaných 110,9 b. v lednu). Index výrobní aktivity z okolí Richmondu v únoru vzrostl na -5,0 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna zprvu na měnovém páru s eurem v dopoledních hodinách posílila k hladině 25,31 CZK/EUR, zisky však později odevzdala a na konci odpoledne se obchodovalo mírně nad úrovní 25,35 CZK/EUR. Oproti pondělku však i přesto v souhrnu posílila. Domácí makroekonomický kalendář byl včera prázdný, za pozornost budou dnes stát lednové ceny z tuzemského průmyslu.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru česká měna v souhrnu mírně posílila, když odpoledne zavírala pod hladinou 23,40 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým sice koruna zprvu mířila k hladině 5,87 CZK/PLN, zisky však odevzdala a stejně jako v pondělí se v závěru odpoledne obchodovalo na úrovni 5,89 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu nedařilo, když po zasedání maďarské centrální banky (MNB) oslabil k hladině 391 HUF/EUR, kde se pohyboval na konci odpoledne. Zamířil tak na svá minima od loňského října. MNB snížila úrokové sazby o 100 bazických bodů (po 4 předešlých sníženích o 75 bazických bodů), hlavní sazba se tak dostala na úroveň 9,0 %. Spotřebitelská inflace v lednu zpomalila z prosincových 5,5 % r/r na 3,8 % r/r a je tak nejníže od března 2021 a zároveň se nachází v tolerančním pásmu centrální banky (inflační cíl MNB je 3,0 % +- 1 procentní bod). Polský zlotý mírně posílil k hladině 4,305 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru včera převažovalo obchodování v užším pásmu 1,083 – 1,086 USD/EUR. Společná evropská měna zakončila na stejné úrovni jako v pondělí (1,085 USD/EUR). Z makroekonomických statistik byla zveřejněna únorová důvěra amerických spotřebitelů, která se překvapivě snížila na 106,7 b. (tržní odhad 115,0 b) z revidovaných 110,9 b. v lednu (z předběžného odhadu 114,8 b.). Pokles spotřebitelské důvěry v únoru tak přerušil předešlý tříměsíční růst, což odráží přetrvávající nejistotu ohledně americké ekonomiky. Ke snížení přitom došlo u hodnocení současné situace i v případě očekávání.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Ceny průmyslových výrobců (leden)

    - Eurozóna: Spotřebitelská důvěra – finální údaj (únor), Index ekonomického sentimentu (únor)

    - USA: Hrubý domácí produkt – zpřesněný odhad (4. čtvrtletí), Zahraniční obchod se zbožím (leden), Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu (4. čtvrtletí), Projevy členů Fedu (Collinsová, Bostic, Williams)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube