Akcenta logo

    Ranní zprávy 28.06.2024

    28. 06. 2024

    Image
    • ČR: Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby o 50 bodů – pokles hlavní sazby na 4,75 %. 
    • Eurozóna: Peněžní zásoba M3 v květnu zrychlila na 1,6 % r/r z dubnových 1,3 % r/r. Index ekonomického sentimentu v červnu poklesl na 95,9 z květnových 96,1 bodu. 
    • USA: Objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v květnu vzrostly o 0,1 % m/m. Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí finálně potvrzen na +1,4 % k/k anualizovaně. Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 22/6 se snížily na 233 tis. Obchodní bilance v květnu skončila schodkem 100,6 mld. dolarů. Rozjednané prodeje nemovitostí v květnu -2,1 % m/m a -6,6 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu 

    • EURCZK: Koruna ve čtvrtek dopoledne mírně oslabila nad hladinu 24,90 CZK/EUR a vyčkávalo se na odpolední rozhodnutí bankovní rady České národní banky (ČNB). Jak jsme psali včera, tak šance na snížení sazeb o 25 či 50 bodů byly podle nás vyrovnané. ČNB nakonec snížila úrokové sazby o 50 bodů (pokles hlavní sazby na 4,75 %) a za celou první polovinu letošního roku sazby snížila o 200 bodů. Na snížení sazeb o 50 bodů reagovala koruna skokovým oslabením těsně nad hranici 25 CZK/EUR (tento scénář jsme včera rovněž zmiňovali), ale do začátku tiskové konference s guvernérem A. Michlem koruna většinu ztrát vymazala. Podle nás se tak ukazuje, že se finanční trh více soustředí na střednědobý horizont, ve kterém již ČNB podle nás cyklus snižování sazeb významně zpomalí. Ve druhé polovině roku podle nás ČNB přistoupí ke třem, případně jen ke dvěma snížením sazeb o 25 bodů, takže hlavní sazba bude na konci roku činit 4 % či 4,25 %. 
    • USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru se koruna ve čtvrtek pohybovala v širším okolí hladiny 23,30 CZK/USD. Výsledek zasedání ČNB se odpoledne sice promítl do výraznější volatility koruny, ale v souhrnu za celý den se kurz příliš nezměnil. Vůči polskému zlotému koruna mírně oslabila na 5,79 CZK/PLN v závěru odpoledne.
    • EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se včera maďarský forint vůči euru pohyboval v rozmezí 396–398 HUF/EUR a polský zlotý v rozmezí 4,305 – 4,32 PLN/EUR
    • EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro vůči dolaru posílilo a vymazalo tak středeční ztráty. Obchodování se vrátilo zpět nad hladinu 1,07 USD/EUR a ani pro dnešek nevidíme pravděpodobně, že by vybočilo z rozmezí 1,067 – 1,075 USD/EUR. Výraznější pohyby na eurodolaru přinese spíše až začátek července. Zveřejněné statistiky (HDP, objednávky zboží dlouhodobé spotřeby, týdenní čísla z pracovního trhu) z USA vyzněly neutrálně. Dnes odpoledne bude poutat pozornost především květnová PCE inflace z USA, ale neočekáváme větší dopad na eurodolar.

    Očekávaná data a události

    • ČR: Hrubý domácí produkt (1. čtvrtletí) – finální údaj, Peněžní zásoba M3 (květen)
    • Německo: Maloobchodní tržby (květen), Míra nezaměstnanosti (červen)
    • Polsko: Index spotřebitelských cen (červen) – předběžný odhad
    • USA: Jádrový deflátor výdajů na osobní spotřebu PCE (květen), Spotřebitelská důvěra podle Michiganské univerzity (červen) – finální údaj, Projevy centrálních bankéřů (Fed) – Barkin, Bowmanová 
    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube