Akcenta logo

    Ranní zprávy 02.05.2024

    2. 5. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí vzrostl podle předběžného odhadu o 0,5 % k/k a o 0,4 % r/r.

    - Eurozóna: Spotřebitelské ceny HICP v dubnu předběžně +0,6 % m/m a +2,4 % r/r a v jádrové složce +2,7 % r/r. Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí předběžně +0,3 % k/k a +0,4 % r/r.

    - Německo: Hrubý domácí produkt v 1. čtvrtletí předběžně +0,2 % k/k a -0,2 % r/r.

    - Polsko: Spotřebitelské ceny v dubnu předběžně +1,0 % m/m a +2,4 % r/r.

    - USA: Spotřebitelská důvěra CB v dubnu poklesla na 97,0 z březnových 103,1 bodu. V soukromém sektoru podle agentury ADP v dubnu přibylo 192 tis. pracovních míst. Index ISM ve výrobě v dubnu poklesl na 49,2 z březnových 50,3 bodu. Americký Fed ponechal hlavní úrokovou sazbu v rozmezí 5,25 – 5,50 %.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru v první polovině týdne setrvala pod hladinou 25,20 CZK/EUR. O něco rychlejší růst domácí ekonomiky v 1. čtvrtletí (+0,5 % k/k) neměl na korunu významnější dopad. Růst HDP především díky spotřebě domácností a investicím, negativní dopad naopak měla zahraniční poptávka. Co znamená silnější oživení HDP pro ČNB? Zjednodušeně následující – rychlejší oživení spotřeby domácností = možné pomalejší odeznívání spotřebitelské inflace ve službách = větší opatrnost ČNB ohledně dalšího snižování úrokových sazeb. To se ještě nebude týkat dnešního zasedání, na kterém ČNB sníží sazby o 50 bodů, ale výhledově pro červen je již ve hře zpomalení snižování sazeb na 25 bodů. Dnešní pokles sazeb o 50 bodů je již v ceně koruny započten a koruna tak bude reagovat hlavně na (1) jak a zda bude ČNB signalizovat uvolňování měnové politiky do dalších měsíců, (2) co zazní k tzv. neutrální sazbě a (3) na novou makroekonomickou prognózu ČNB.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči dolaru se koruna v úterý a ve středu pohybovala v rozmezí 23,40 – 23,60 CZK/USD a na měnovém páru s polským zlotým posílila k hladině 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn maďarský forint vůči euru v posledních dvou dnech posiloval (ve středu odpoledne pod hladinu 390 HUF/EUR) a polský zlotý oslabil nad hladinu 4,33 PLN/EUR.

    - EURUSD: Obchodování na hlavním měnovém páru bylo v posledních dnech ve znamení vyčkávání na středeční zasedání amerického Fedu a odehrávalo se primárně v rozmezí 1,065 – 1,073 USD/EUR. Fed ponechal podle předpokladů úrokové sazby beze změny (hlavní sazba v rozmezí 5,25 – 5,50 %). Ve zprávě po zasedání Fedu se objevila nová věta ohledně inflace (v posledních měsících nedocházelo k dostatečnému pokroku ve zpomalování inflace ke 2 %). Předpokládáme, že Fed musí nejprve tuto větu odstranit, aby začal sazby snižovat, čímž se de facto vylučuje to, že Fed sníží sazby v červnu. Stále platí, že klíčová jsou pro Fed data o inflaci a z pracovního trhu, takže po zítřejších NFP nelze vyloučit opět výraznější reakci na eurodolaru. V neposlední řadě od června Fed sníží prodeje cenných papírů ze současných 95 na 60 mld. dolarů měsíčně.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB), Index PMI ve výrobě (duben), Plnění státního rozpočtu (duben)

    - Eurozóna: Index PMI ve výrobě (duben) – finálně

    - Německo: Index PMI ve výrobě (duben) – finálně

    - Polsko: Index PMI ve výrobě (duben)

    - USA: Obchodní bilance (březen), Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti (do 27/4), Průmyslové zakázky (březen)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube