Akcenta logo

    Spotřebitelská inflace (leden 2024)

    15. 2. 2024

    Velmi očekáváná spotřebitelská inflace za leden byla dnes konečně zveřejněna a překvapila výrazně slabším růstem, než předpokládala v nové prognóze ČNB (3,0 % r/r) i než byl tržní konsenzus (2,9 % r/r). Konkrétně v lednu spotřebitelské ceny oproti prosinci vzrostly „jen“ o 1,5 %, což v meziročním srovnání znamenalo zpomalení cenového růstu na 2,3 %. Takto nízký meziroční růst spotřebitelské inflace byl naposledy v březnu 2021, tj. téměř před třemi lety. Spotřebitelská inflace se tak konečně vrací k 2 % inflačnímu cíli ČNB.

    Obratem je však třeba zdůraznit, že zpomalení spotřebitelské inflace na 2,3 % vyjadřuje jen meziroční změnu cenové hladiny mezi letošním a loňským lednem a nic nemění na extrémním nárůstu cenové hladiny v posledních dvou letech. Kumulativně za roky 2022 a 2023 se cenová hladina zvýšila o bezprecedentních 27,3 %!

    Pro bankovní radu ČNB je lednová inflace bezpochyby potvrzením toho, že inflace v ČR odeznívá a zároveň argumentem pro rychlejší snižování úrokových sazeb na nadcházejících zasedáních. Velmi rychlému snižování sazeb by mohlo zabránit jen další prudké oslabování koruny. Česká měna od začátku února vůči euru oslabila již o 3 % a na výsledek lednové inflace reagovala oslabením nad hladinu 25,50 CZK/EUR. Slabší koruna uvolňuje měnové podmínky a přeci jen trochu snižuje potřebu, aby ČNB velmi rychle snižovala úrokové sazby.

    V meziměsíčním srovnání se zdražovalo primárně v oddílu bydlení (2,9 %), kde dvouciferným tempem rostly ceny elektřiny a vodného a stočného. Menší zdražení si připsal zemní plyn, teplo a teplá voda. Dalším oddílem, kde se meziměsíčně zdražovalo byly alkoholické nápoje a tabák (4,1 %), kde došlo ke zvýšení spotřebních daní. Jen velmi mírně vzrostly v lednu ceny potravin (0,1 %), kde došlo ke snížení DPH. Zdražovalo se i v oddílech rekreace a kultura či stravování a ubytování a velmi mírně i v oddílu doprava. Celkově tak jde podle mě překvapení nižšího růstu lednové inflace především za slabším růstem regulovaných cen a potravin.

    V meziročním srovnání spotřebitelské ceny vzrostly „jen“ o 2,3 %. Nejvíce k meziročnímu růstu inflace přispíval oddíl bydlení, voda, energie a paliva a dále dražší alkohol a tabák, stravování a ubytování a rekreace a kultura. Naopak ceny potravin meziročně poklesly a vzhledem k váze ve spotřebním koši významně přispěly ke zpomalení inflace.

    Pro letošní rok očekávám zpomalení spotřebitelské inflace do rozmezí 2 – 2,5 %. Nejistotu představuje opožděný efekt přeceňování zboží a služeb v dalších měsících.

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube