Akcenta logo

    Ranní zprávy 09.02.2024

    09. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: Bankovní rada České národní banky snížila úrokové sazby o 50 bodů – hlavní sazba nově na 6,25 %. Podíl nezaměstnaných osob v lednu vzrostl na 4,0 % z prosincových 3,7 %.

    - USA: Nové týdenní žádosti o podporu v nezaměstnanosti do 3/2 poklesly na 218 tis.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Koruna vůči euru ve čtvrtek prudce oslabila v návaznosti na výsledek zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB) a v závěru odpoledne se pohybovala v blízkosti hladiny 25,20 CZK/EUR. ČNB včera přistoupila k razantnějšímu kroku a úrokové sazby snížila rovnou o 50 bazických bodů. Hlavní úroková sazba tak od 9. února bude nově činit 6,25 %. Cyklus snižování úrokových sazeb ČNB zahájila loni v prosinci a nyní ho akceleruje. Čtvrteční rozhodnutí ČNB až tak překvapivé nebylo. Snížení sazeb o 50 bodů v dřívějších rozhovorech jasně avizovali někteří centrální bankéři (Frait, Holub) a na zasedání pro něj hlasovalo šest členů bankovní rady, přičemž jeden člen hlasoval ještě pro výraznější snížení sazeb. Trochu překvapivé je podle nás to, že si bankovní rada nepočkala na oficiální výsledek lednové spotřebitelské inflace a do výraznějšího snižování sazeb se nepustila až od března. Nejistotu spojenou s lednovým přeceněním zboží a služeb totiž v posledních měsících shodně zmiňovali všichni centrální bankéři. Předpokládáme, že ČNB půjde v první polovině letošního roku s úrokovými sazbami velmi prudce dolů (200 až 250 bodů). Domníváme se, že ve zbytku 1. a po část 2. čtvrtletí se bude koruna nacházet v průměru na slabších hodnotách kolem hranice 25 CZK/EUR, alternativně i trochu výše.

    - USDCZK & PLNCZK: Koruna vůči americkému dolaru včera výrazně oslabila a zamířila nad hladinu 23,40 CZK/USD a vůči polskému oslabila nad hladinu 5,80 CZK/PLN (v obou případech k oslabení koruny výrazně přispěl výsledek zasedání ČNB).

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn včera maďarský forint vůči euru mírně posílil – obchodovalo se v rozmezí 387 – 388,5 HUF/EUR. Polský zlotý vůči euru odpoledne posílil a vrátil se zpět pod hladinu 4,32 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru euro ve čtvrtek oslabilo a v průběhu odpoledne zamířilo k hladině 1,075 USD/EUR. Dolaru odpoledne pomohla jak jinak než lepší čísla, tentokráte v podobě poklesu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Jinak byl však makroekonomický kalendář na obou stranách Atlantiku prázdný. Nechceme být špatnými proroky, ale na udržitelnější pohyb na eurodolaru mimo pásmo 1,07 – 1,08 USD/EUR si budeme muset pravděpodobně počkat až do příštího týdne na lednovou CPI inflaci v USA.

    Očekávaná data a události

    - Německo: Index spotřebitelských cen (leden) – finální údaj

    - Maďarsko: Index spotřebitelských cen (leden)

    - USA: Projevy centrálních bankéřů (Fed) - Loganová

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube