Akcenta logo

    Ranní zprávy 12.02.2024

    12. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - Německo: Spotřebitelské ceny v lednu dle finálních dat vzrostly o 0,2 % m/m a o 2,9 % r/r v souladu s předběžným odhadem (dle údajů harmonizovaných s EU klesly o 0,2 % m/m, meziročně vzrostly o 3,1 % v souladu s odhadem).

    - Maďarsko: Spotřebitelské ceny v lednu vzrostly o 0,7 % m/m a o 3,8 % r/r.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: České koruně se v závěru týdne nepodařilo umazat čtvrteční ztráty, které si připsala ve čtvrtek po zasedání České národní banky (ČNB), kdy oslabila k úrovni 25,20 CZK/EUR. V pátek odpoledne zakončila jen mírně pod touto hladinou.

    - USDCZK & PLNCZK: Na měnovém páru s americkým dolarem česká měna v pátek umazala jen část čtvrtečních ztrát, kdy oslabila nad hladinu 23,40 CZK/USD. Odpoledne zakončila na úrovni 23,35 CZK/USD. Stále se však pohybovala na svých nejslabších hodnotách od začátku loňského listopadu. Vůči polskému zlotému posílila jen mírně, většinu čtvrtečních ztrát se jí nepodařilo umazat. I v pátek stejně jako ve čtvrtek zavírala nad hladinou 5,80 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn si maďarský forint v souhrnu vůči společné evropské měně udržel předešlé zisky. Ještě v ranních hodinách se sice pohyboval na hladině 389,5 HUF/EUR, v průběhu dne však v jeho případě převládl posilující trend a v závěru odpoledne se obchodovalo na úrovni 387 HUF/EUR. Spotřebitelské ceny v lednu překvapily výraznějším zpomalením růstu ve srovnání s tržním očekáváním (3,8 % r/r vs. 4,4 % r/r). Jedná se o nejnižší úroveň od března 2021. Ke zpomalení přitom došlo i v jádrové složce, kde se inflace zmírnila z prosincových 7,6 % r/r na 6,1 % r/r v lednu. Polský zlotý v pátek na měnovém páru s eurem jen mírně ztratil, když se na konci odpoledne pohyboval v těsné blízkosti hladiny 4,325 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru se v souhrnu dařilo euru, které zakončilo jen mírně pod úrovní 1,080 USD/EUR. Spotřebitelská inflace v Německu byla za leden potvrzena na 2,9 % r/r, což je nejnižší úroveň od června 2021. V jádrové složce pak došlo ke zmírnění na 3,4 % r/r (nejníže od června 2022).

    Očekávaná data a události

    - ČR: Index cen vývozu a dovozu zboží (prosinec)

    - Eurozóna: Projevy členů ECB (Buch, Cipollone, Lane)

    - USA: Projevy členů Fedu (Bowmanová, Kashkari)

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube