Akcenta logo

    Ranní zprávy 13.02.2024

    13. 02. 2024

    Image

    Klíčové události

    - ČR: V prosinci došlo, co se vývozních cen týče, k meziročnímu poklesu o 2,4 procenta. Meziměsíční propad byl oproti tomu 0,9procentní. Ceny dovozu rovněž poklesly, a to o 6,2 procenta meziročně, respektive 1,2 procenta meziměsíčně.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Úvod nového únorového týdne byl na klíčové události poněkud skoupý, avšak devizové trhy fungovaly ve zcela běžném režimu. Jak se na nich vedlo české koruně? Ve skutečnosti nijak zvlášť – česká měna pokračovala v tom, co naznačil závěr týdne minulého, tedy v oslabování. Vůči euru si včera pohoršila o další dva haléře, v důsledku čehož se kurz vyšplhal na úroveň 25,27 CZK/EUR. Takto vysoko se naposledy nacházel v květnu roku 2022.

    - USDCZK & PLNCZK: Velice podobný vývoj byl během včerejšího dne k vidění rovněž na měnovém páru koruny a amerického dolaru. Výsledek každopádně mohl být nakonec docela odlišný, neboť ještě těsně před koncem obchodování na tom ve srovnání s ránem byla o trochu lépe. Závěrečná hodina ale rozhodla o jejím celkovém neúspěchu, jenž byl charakterizován kurzem 23,46 CZK/USD. Nevydařené pondělí „korunovala“ česká měna oslabením na páru s polským zlotým, přičemž platí, že i zde si pohoršila zejména v samém závěru obchodního dne. Konečný kurz měl hodnotu 5,85 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Maďarský forint měl včera na rozdíl od koruny o poznání lepší formu. Oproti jednotné evropské měně si polepšil, neboť zatímco ráno bylo jedno euro k dostání za 387,1 forintu, pozdě odpoledne měl kurz hodnotu 386,7 HUF/EUR. A uspěla také další regionální měna – polský zlotý. Ten až na několik málo výjimek posiloval v podstatě po celý den, a tak není žádným překvapením, že výsledný kurz měl hodnotu 4,317 PLN/EUR.

    - EURUSD: Vítězem včerejšího klání mezi eurem a dolarem byla druhá jmenovaná měna, která posílila na úroveň 1,077 USD/EUR. Dnešní obchodování na eurodolaru bude ve srovnání s pondělím nepochybně daleko zajímavější. V USA totiž bude odpoledne (ve 14:30 našeho času) zveřejněna lednová spotřebitelská inflace (CPI), jejíž výsledek má potenciál výrazně ovlivnit kurz dolaru. Stěžejní je především výsledek jádrové složky inflace (tržní konsenzus +0,3 procenta meziměsíčně a +3,8 procenta meziročně). V případě, že inflace překoná tržní konsenzus, tak by se jednalo o impuls k posílení dolaru, a to případně až pod hladinu 1,07 USD/EUR. Vyšší inflace, respektive větší setrvačnost inflace v jádru, v kombinaci se silnými čísly z USA v posledních týdnech by totiž znamenala, že Fed začne se snižováním úrokových sazeb později. Zatím očekáváme, že se první snížení sazeb odehraje v červnu.

    Očekávaná data a události

    - ČR: Běžný účet platební bilance (prosinec).

    - Eurozóna: Index ekonomického sentimentu ZEW (únor).

    - Německo: Index ekonomického sentimentu ZEW (únor).

    - Polsko: Běžný účet platební bilance (prosinec).

    - USA: Index spotřebitelských cen (leden).

    Profile picture of the author of the article

    Autor článku:

    Miroslav Novák

    Hlavní ekonom společnosti Akcenta. Zkušenosti v oblasti bankovnictví Miroslav načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti Akcenta. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kurzů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média. V Česku patří mezi nejcitovanější ekonomy.

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube