Akcenta logo

    Ranní zprávy 13.03.2024

    13. 3. 2024

    Klíčové události

    - ČR: Maloobchodní tržby v lednu vzrostly o 1,0 % m/m a o 2,4 % r/r. Viceguvernérka ČNB E. Zamrazilová: Výraznější snížení nezvažuji, dokážu si představit snížení sazeb o 0,25 či o 0,5 procentního bodu. Dosavadní tempo snižování sazeb považuji za rozumné.

    - Německo: Spotřebitelské ceny v únoru dle finálních dat vzrostly o 0,4 % m/m a o 2,5 % r/r (dle údajů harmonizovaných s EU vzrostly o 0,6 % m/m a o 2,7 % r/r).

    - USA: Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly o 0,4 % m/m a o 3,2 % r/r. Ceny v jádrové složce vzrostly o 0,4 % m/m a o 3,8 % r/r. Index optimismu mezi malými podniky NFIB v únoru klesl na 89,4 b.

    Vývoj na devizovém trhu

    - EURCZK: Česká koruna včera na měnovém páru s eurem zprvu posilovala k hladině 25,25 CZK/EUR, zisky však odevzdala a zakončila stejně jako v pondělí na úrovni 25,29 CZK/EUR. Zveřejněny byly statistiky z lednového maloobchodu. Začátek letošního roku byl z pohledu maloobchodu pozitivní. Tržby v lednu oproti prosinci vzrostly o 1,0 % (samozřejmě po sezónním očištění), meziročně pak o 2,4 %. Známky toho, že se situace v maloobchodu začíná pomalu zlepšovat, byly patrné již ve 4. čtvrtletí loňského roku, když oproti 3. čtvrtletí tržby reálně vzrostly o 0,8 %. Maloobchodní tržby v lednu meziměsíčně vzrostly ve všech hlavních skupinách (potraviny +2,0 %, nepotravinářské zboží +0,5 %, pohonné hmoty +0,2 %), stejně jako v meziročním srovnání (potraviny +0,4 %, nepotravinářské zboží +4,0 %, pohonné hmoty +2,3 %). Dvouciferný meziroční růst tržeb si v lednu připsaly internetové a zásilkové obchody (+13,2 %) a nejvíce tak přispěly k celkovému růstu maloobchodu. Růst tržeb za potraviny lze odůvodnit tím, že od začátku letošního roku došlo k mírnému snížení cen potravin s ohledem na daňové změny (snížená sazba DPH na 12 %). Ceny potravin však v meziměsíčním srovnání pozvolna klesaly po celou druhou polovinu loňského roku. K vyšším prodejům potravin mohlo v lednu přispět i výrazné oslabení české koruny vůči polskému zlotému (meziročně téměř o 15 %), které snížilo atraktivitu nákupů v Polsku.

    - USDCZK & PLNCZK: Vůči americkému dolaru koruna zprvu oslabovala nad hladinu 23,20 CZK/USD, později většinu ztrát umazala a zakončila mírně nad úrovní 23,15 CZK/USD. Na měnovém páru s polským zlotým koruna mírně posílila, když se v závěru odpoledne pohybovala na hladině 5,90 CZK/PLN.

    - EURHUF & EURPLN: Ze zbylých středoevropských měn se maďarskému forintu vůči euru nedařilo. Již od ranních hodin v jeho případě zcela převládal oslabující trend. Forint tak postupně zamířil z hladiny 395 HUF/EUR na úroveň 399 HUF/EUR v závěru odpoledne. Pohybuje se tak na svých ročních minimech. Polský zlotý na měnovém páru s eurem v souhrnu oslabil jen mírně a odevzdal jen část pondělních zisků. Na konci odpoledne probíhalo obchodování mírně nad hladinou 4,285 PLN/EUR.

    - EURUSD: Na hlavním měnovém páru zprvu posiloval dolar k hladině 1,090 USD/EUR, část zisků však později odevzdal a v souhrnu tak posílil jen nepatrně. V závěru odpoledne se obchodovalo na hladině 1,092 USD/EUR. O něco silnější únorová spotřebitelská inflace v USA jasnější impuls eurodolaru nedala (meziročně zrychlila z 3,1 % na 3,2 %, meziměsíčně z 0,3 % na 0,4 %). Zvyšuje se tak podle nás pravděpodobnost, že se minimálně do zasedání americké centrální banky (Fed) v příštím týdnu (20/3) bude na eurodolaru obchodovat převážně v rozmezí 1,087 – 1,10 USD/EUR.

    Očekávaná data a události

    - Eurozóna: Průmyslová produkce (leden)

    Newsletter
    Finanční trhy se mění velmi rychle. V Akcentě s nimi držíme krok
    Akcenta Logo

    Chci se stát klientem

    Akcenta Logo
    © 2024 AKCENTA CZ a.s.

    GDPR

    Cookies

    Facebook
    Instagram
    LinkedIn
    Youtube